Albin Kurti je po zmagi na volitvah napovedal spremembe. Foto: Reuters
Albin Kurti je po zmagi na volitvah napovedal spremembe. Foto: Reuters

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Kosovu je po 97 odstotkih preštetih glasov močno zmagala nacionalistična stranka Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija, ki jo je podprlo približno 48 odstotkov volivcev. "Ta velika zmaga je priložnost za začetek sprememb," se je odzval Kurti.

Na drugo mesto se je uvrstila dolga leta vladajoča Demokratska stranka Kosova (PDK), ki je prejela 17 odstotkov glasov, na tretje pa Demokratična liga Kosova (LDK) dozdajšnjega premierja Avdullaha Hotija s 13 odstotki prejetih glasov. Oba sta že priznala poraz, odhajajoči premier Hoti pa je napovedal, da bo njegova stranka, za katero je to najslabši volilni izid v njeni zgodovini, v parlamentu konstruktivna opozicija.

Sorodna novica Albin Kurti - zadnje upanje za Kosovo?

Zaradi slabega volilnega izida je na srečanju vodstva stranke s položaja predsednika LDK odstopil Isa Mustafa, poročajo lokalni mediji. Njegova stranka ni zmagala niti v eni občini. Volilna udeležba je bila 45,5-odstotna. V parlament se je po poročanju tujih tiskovnih agencij uspelo uvrstiti tudi Zavezništvu za prihodnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, ki je dobilo 7,5 odstotka glasov.

Prednostna naloga pravičnost in delovna mesta

Kurtijeva stranka Samoopredelitev, ki je skoraj podvojila podporo z zadnjih volitev leta 2019, bo kljub močni zmagi svoje stranke za sestavo vlade potrebovala koalicijske partnerje. Možnost sodelovanja s PDK-jem je Kurti že izključil, prav tako možnost sodelovanja s Srbsko listo. "Naša prednostna naloga so pravičnost in delovna mesta. Pot naprej je dolga, tudi mi se bomo motili, a naši cilji so plemeniti. Volitve so bile referendum o pravosodju in zaposlovanju ter proti korupciji in ugrabitvi države," je dejal Kurti svojim privržencem, ki so zmago evforično proslavili na sedežu stranke v Prištini in obenem opozoril na "številne ovire", ki so pred novo vlado.

Kurti dogovora z Beogradom ne bo uvrstil med prednostne naloge

Medtem je še pristavil, da dialog med Prištino in Beogradom pod okriljem EU-ja ne bo prioriteta vlade, ki bi jo vodil on: "Dialog s Srbijo je na šestem ali sedmem mestu. Naša prioriteta sta pravosodje in zaposlovanje."

EU se veseli sodelovanja s prihodnjo vlado

Bruselj se po parlamentarnih volitvah na Kosovu kljub Kurtijevim besedam veseli oblikovanja nove skupščine in vlade in bo še naprej sodeloval z oblastjo v Prištini za doseganje napredka na evropski poti, del te poti pa je normalizacija odnosov s Srbijo, sta v skupni izjavi sporočila visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Velika zmagovalka predčasnih volitev na Kosovu stranka Samoodločba

Odzval se je tudi posebni predstavnik EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Volitve na Kosovu so pokazale zrelost institucij, vseh pomembnih akterjev in političnih strank, je zapisal na Twitterju in dodal, da se veseli sodelovanja s prihodnjo vlado pri nadaljevanju dialoga.

Beograd in Priština sta pogajanja za normalizacijo odnosov pod okriljem Unije začela leta 2011, saj Srbija neodvisnega Kosova ne priznava. Ob več dosežkih med drugim še vedno ni uresničen dogovor o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. V slepo ulico so pogajanja zašla konec leta 2018 zaradi uvedbe kosovskih stoodstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova. Potem ko je Kosovo carine odpravilo, sta strani julija lani obnovili dialog.

Predčasne volitve na Kosovu so sledile decembrski odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo izvolitev Hotija za premierja. Hoti je bil junija lani za premierja izvoljen s podporo 61 poslancev. Sodišče je ugotovilo, da eden od poslancev, ki so ga podprli, ni imel pravice glasovati, saj je bil v času glasovanja že obsojen zaradi prevare. Pred Hotijem je koalicijsko vlado zgolj 60 dni vodil Kurti. Prejšnje parlamentarne volitve so bile oktobra 2019.

Boštjan Anžin v Odmevih o kosovskih parlamentarnih volitvah