Nova francoska zunanja ministrica Catherine Colonna (levo) je že na začetku vodenja francoske diplomacije pred velikim izzivom. Foto: EPA
Nova francoska zunanja ministrica Catherine Colonna (levo) je že na začetku vodenja francoske diplomacije pred velikim izzivom. Foto: EPA

Francoski predsednik Macron je aprila podpisal odlok, s katerim želi ustvariti enotni bazen državnih uslužbencev, ki ne bodo več vezani na določeno upravo, temveč bodo morali med kariero uprave redno menjavati, vključno s prehajanji z ministrstva na ministrstvo, poroča France24. Reforme bodo vodile tudi v združitev in postopno opuščanje dveh zgodovinskih organov francoske diplomacije; veleposlanikov in svetovalcev za zunanje zadeve.

Stavkajoči diplomati svarijo, da bo takšna sprememba privedla do slabitve diplomatske službe, saj dopušča podeljevanje mest v diplomaciji osebam brez izobrazbe in zadostnih izkušenj na tem področju.

Francija ima za ZDA in Kitajsko tretjo najštevilčnejšo diplomatsko službo na svetu. Skupno je na zunanjem ministrstvu zaposlenih okoli 13.500 ljudi. Število zaposlenega osebja na Quai d’Orsay se je ob tem od leta 2007 zmanjšal za petino, še poroča France24.

Enodnevno stavko je sklicalo šest sindikatov in skupina 500 mlajših uslužbencev diplomatske službe. Gre za šele drugo stavko v zgodovini francoskih diplomatov, ki so doslej edinkrat stavkali leta 2003, ko so zahtevali višje plače.

Spremembe tradicionalnih pravil zaposlovanja na zunanjem ministrstvu bi lahko privedle do stanja, v katerem bi 700 izkušenih diplomatov moralo prevzeti vloge na preostalih ministrstvih, hkrati pa bi bili soočeni z bistveno večjo konkurenco za delovna mesta na diplomatskih predstavništvih Francije po svetu.

Macronovo maščevanje?

Kritiki Macronu očitajo, da se je za to reformo odločil, ker mu leta 2019 ni uspelo doseči imenovanja osebnega prijatelja, pisatelja Philippa Bessona, na mesto generalnega konzula v Los Angelesu. Ta Macronova odločitev je povzročila veliko razburjenja med diplomati, še preden jo je leta 2019 razveljavilo še upravno sodišče.

Po trditvah vlade bo reforma odprla vrata diplomacije bolj raznolikim kandidatom, nasprotniki pa opozarjajo na nevarnost političnega vpletanja pri imenovanjih.

"Izvajanje dialoga s skoraj 200 državami v njihovih jezikih, pogajanja, ohranjanje miru – diplomacija je za profesionalce, ne improvizatorje," je tvitnila direktorica uradov za Severno Afriko in Bližnji vzhod na francoskem ministrstvu za zunanje zadeve Anne Guéguen.

Stavka predstavlja hud izziv za novo francosko zunanjo ministrico in karierno diplomatko Catherine Colonna, ki jo je Macron na to mesto imenoval pred komaj dvema tednoma.