Britanski premier Johnson med Morrisonom (levo) in Macronom (desno). Odnosi med voditeljema so hladni,
Britanski premier Johnson med Morrisonom (levo) in Macronom (desno). Odnosi med voditeljema so hladni, "leden in neroden" pa naj bi bil po pisanju Daily Maila tudi njun stisk rok na vrhu G20. Foto: Reuters

Macron in Morrison sta se v Rimu ob robu vrha G20 sestala prvič, odkar je Avstralija razveljavila pogodbo s Francijo o nakupu novih podmornic. Avstralci so se v sklopu novega zavezništva Aukus med Canberro, Washingtonom in Londonom raje odločili za jedrske podmornice ZDA. Francija je po odpovedi več deset milijard evrov vrednega dogovora potezo Avstralije označila za "nož v hrbet" in odpoklicala veleposlanika iz ZDA in Avstralije.

Avstralski novinarji so v nedeljo Macrona v Rimu vprašali, ali meni, da mu je Morrison lagal glede avstralske namere o odpovedi pogodbe. "Ne menim, to vem," je odgovoril Macron. "Vašo državo zelo spoštujem. Do vaših ljudi čutim veliko spoštovanja in prijateljstva. Samo poudarjam, da ko imamo zaupanje, moramo biti resnicoljubni in se primerno obnašati, skladno s to vrednoto," je dejal francoski predsednik.

Morrison je na kasnejši novinarski konferenci zanikal, da bi lagal Macronu, saj naj bi mu pojasnil, da konvencionalne podmornice ne zadostujejo potrebam Avstralije. Dodal je, da se je začel proces popravljanja vezi med državama, a glede na Macronove izjave bo potrebno še nekaj dela.

Nelagodje glede razvoja dogodkov ob sklepanju zavezništva Aukus je v petek priznal tudi ameriški predsednik Joe Biden. Ravnanje glede Aukusa je po njegovih navedbah bilo "nerodno", sam pa da je menil, da je Francija bila obveščena o preklicu pogodbe pred razglasitvijo zavezništva.

Francoski veleposlanik pri avstralski ministrici

Namestnik avstralskega premierja Barnaby Joyce je danes pozval Francijo, naj poskuša zadevo videti v drugačni perspektivi. "Nismo vam ukradli otoka, nismo oskrunili Eifflovega stolpa. Šlo je za pogodbo. Pogodbe imajo pogoje in eden izmed njih je, da lahko izstopite iz nje," je dejal Joyce. Avstralska zunanja ministrica se je nato sestala s francoskim veleposlanikom. Enourni pogovor se je po navedbah ministrice osredotočal na popravljanje odnosov med državama.