Dodik ne priznava visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Christiana Schmidta. Foto: AP
Dodik ne priznava visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Christiana Schmidta. Foto: AP

Dan zatem, ko je tožilstvo BiH-a proti Dodiku vložilo obtožnico zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Christiana Schmidta, je imel Dodik v Banjaluki novinarsko konferenco. Na njej je dejal, da se s to potezo "ruši ustavo BiH-a" in da "za vsem tem stoji ameriški veleposlanik v državi Michael Murphy, ki širi srbofobijo", poroča HRT. "Sam to zavračam in pripravljen sem na vse oblike legitimnega boja," je še dejal Dodik in napovedal, da bo tudi sam tožil tožilca, ki je podpisal obtožnico, saj meni, da je s tem zlorabil svoj položaj. Upa, da bo sodišče BiH-a obtožnico zavrnilo.

Če bodo Dodika obsodili, mu grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Spor med Dodikom in Schmidtom

Spomnimo, parlament Republike Srbske je konec junija sprejel zakona o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišča BiH-a in odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Schmidta. S tem se je odzval na odločitev ustavnega sodišča v Sarajevu, ki je pred tem spremenilo pravilnik tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.

Schmidt se je na podlagi pooblastil, ki jih ima, odločil za razveljavitev spornih zakonov. Obenem je uvedel tudi spremembe kazenskega zakonika, po katerih bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v prihodnje obravnavali kot kaznivo dejanje.

Dodik je napovedal, da bo vztrajal pri sprejemanju zakonov za okrepitev delovanja entitete s sedežem v Banjaluki in onemogočanje delovanja zveznih ustanov, četudi mu zaradi tega grozi zapor. Kljub odločitvi Schmidta je 7. julija tako podpisal zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti.

Tožilstvo BiH-a je obtožnico vložilo tudi proti direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću, ki je odločitev Dodika objavil v uradnem listu.

Dodik je v soboto še ponovil, da po njegovem mnenju Schmidt ni zakonito imenovani visoki predstavnik, kar pomeni, da ne more sprejemati nobenih odločitev ali spreminjati zakonov.