Milorad Dodik. Foto: Reuters
Milorad Dodik. Foto: Reuters

62-letni politik, ki je bil nekoč ljubljenec Zahoda, grozi z odcepitvijo srbske entitete BiH-a Republike Srbske, v zadnjih tednih pa je napovedoval vzpostavitev ločenih srbskih institucij, od davčne uprave do sodstva, obveščevalne službe in vojske.

Zaradi Dodikovih namer je visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt ta mesec Varnostni svet ZN-a celo opozoril, da je BiH v neposredni nevarnosti, da razpade, in da obstaja možnost nove vojne.

Dodik je za Guardian dejal, da njegovi načrti ne pomenijo nujno razpada BiH-a. Po njegovih besedah še vedno verjame v Daytonski mirovni sporazum iz leta 1995, ki je končal vojno v državi, izrazil pa je nasprotovanje položaju visokega mednarodnega predstavnika, "neizvoljenega tujca", ki lahko sprejema zakone in je zadolžen za izvajanje mirovnega sporazuma.

Dodik je problematiziral tudi sestavo ustavnega sodišča, katerega tri tuje člane imenuje predsedujoči Evropskemu sodišču za človekove pravice. "Vse sranje tukaj so zakrivili štirje neizvoljeni tujci," je dejal.

Od leta 2017 ne sme v ZDA ali dostopati do sredstev pod njihovo pristojnostjo, kot je dejal, pa ga ne bo zaustavila niti nemška napoved finančnih sankcij. "Seveda mi ni vseeno, a nisem bil izvoljen, da bi bil strahopetec," je dejal.

Kot je dejal, bi ga sankcije in prekinitev EU-jevega financiranja zgolj prisilile, da sprejme kitajska vlaganja, napovedal pa je, da se bo "precej kmalu" sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Ko grem do Putina, ni zahtev. Reče le 'kako lahko pomagam'? O čemer koli sem z njim govoril, me ni nikoli prevaral. Ne vem, na čem naj temelji zaupanje, če ne na tem. Tudi Ši Džinping (kitajski predsednik, op. a.) pravi, če lahko kakor koli pomagam, bom," je dejal Dodik.