Kraljica Elizabeta II. med prihodom v San Diego leta 1983. Foto: AP
Kraljica Elizabeta II. med prihodom v San Diego leta 1983. Foto: AP

FBI je po kraljičini smrti septembra lani objavil zbirko dokumentov o njenih potovanjih v ZDA. Dokumenti povzemajo, kako je FBI, ki je pomagal zagotavljati varnost monarhinje med njenimi obiski, skrbel za grožnje Irske republikanske armade (IRA), ki je nasprotovala britanski vladavini v Severni Irski.

Iz dokumenta, ki ga povzema britanski BBC, je razvidno, da je grožnjo z atentatom razkril policist, ki je pogosto obiskoval irski pub v San Franciscu. Policist je zvezne agente opozoril na klic moškega, ki ga je srečal v lokalu. Ta mu je povedal, da se želi maščevati za svojo hčerko, "ki so jo v Severni Irski ubili z gumijastim izstrelkom".

Moški je grožnjo izrekel približno mesec dni pred obiskom kraljice Elizabete II. in njenega moža princa Filipa v Kaliforniji. "Kraljici Elizabeti naj bi poskušal škodovati, in sicer tako, da bi z mostu Golden Gate Bridge vrgel kakšen predmet na kraljevo jahto Britanija, ko bi ta plula pod njim, ali pa bi kraljico Elizabeto poskušal ubiti, ko bi obiskala nacionalni park Yosemite," piše v dokumentu.

Kot odgovor na grožnjo je tajna služba nameravala zapreti prehode na mostu Golden Gate, ko bi se jahta približala. Ni jasno, kakšne ukrepe so sprejeli v parku Yosemite, vendar se je obisk nadaljeval. FBI ni objavil nobenih podrobnosti o aretacijah.

Več poskusov atentata

Kraljica, ki je umrla stara 96 let, naj bi bila že prej tarča drugih atentatov. Leta 1970 so domnevni simpatizerji IRE neuspešno poskušali iztiriti njen vlak zahodno od Sydneyja, leta 1981 pa jo je IRA poskušala z bombo napasti na obisku na Shetlandih ob severovzhodni obali Škotske.

Istega leta je najstnik z duševnimi težavami med kraljičinim obiskom na Novi Zelandiji na njen avtomobil izstrelil strel. Drug najstnik je med parado v središču Londona v njeni smeri izstrelil šest slepih nabojev.