Zaradi incidenta Austrian Airlines začasno ukinja povezavo Tirana‒Dunaj. Foto: EPA
Zaradi incidenta Austrian Airlines začasno ukinja povezavo Tirana‒Dunaj. Foto: EPA

Sledilo je streljanje s policijo. En ropar je bil pri tem ubit, drugim pa je uspelo zbežati.

Zamaskirani moški so s kombijem, na katerem je bil napis davčne inšpekcije, zapeljali pred letalo na letališču v albanski prestolnici. Uslužbence so nato s strelnim orožjem prisilili, da so jim izročili vreče z denarjem, ki so jih ravno prelagali na letalo.

Roparji so se nato odpeljali, a jih je nekaj sto metrov stran prestregla letališka policija. Med streljanjem je eden izmed roparjev umrl. Drugi so njegovo truplo odvrgli iz kombija in se odpeljali naprej.

Stari znanec policije

Policija je uvedla obširno preiskavo. Glede na prve informacije so drzni rop izvedli trije moški, ubitega so identificirali kot Admirja Murataja, a še čakajo na potrditev analize DNK. Policija ga je pred tem že iskala zaradi treh ropov bank v Albaniji.

Računajo, da so ukradli deset milijonov evrov, pred tem so sicer navajali dva milijona. Denar so albanske banke pošiljale v Avstrijo.

Po begu je policija našla dve požgani vozili, ki so ju domnevno zažgali roparji.

AA prekinja povezavo Tirana‒Dunaj

Letalo avstrijske družbe je bilo sicer že pripravljeno na vzlet. Potniki, ki niso bili ogroženi, pa so celotno roparsko akcijo presedeli na letalu.

Nekateri potniki so pozneje povedali, da so imeli napadalce za del policijske vaje, saj so bili zamaskirani in oblečeni v neprebojne jopiče.

Letalo je nato z dvema urama in pol zamude pristalo na Dunaju.

Družba Austrian Arilines se je zaradi incidenta odločila, da do preklica ukine transport denarja iz Tirane na Dunaj.