Dresden se nahaja v nemški zvezni državi Saška, kjer ima skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) močno podporo. Stranka je bila na septembrskih deželnih volitvah na drugem mestu. Foto: EPA

Lokalni politiki menijo, da je bil ukrep nujen, saj v mestu težave z nestrpnostjo ne morejo zajeziti na drugačen način, je poročal nemški portal Deutsche Welle.

Mestni svet je tako v sredo ponoči sprejel resolucijo, s katero opozarja, da se "protidemokratična, protipluralistična, ljudomrzna in skrajno desničarska vedenje in dejanja, vključno z nasiljem v Dresdnu, pojavljajo vse pogosteje".

"Mesto ima težave z nacisti in mora glede tega ukrepati (...) politiki morajo to jasno obsoditi in dejati, da je nesprejemljivo," je dejal svetnik satirične Stranke (Die Partei) Max Aschenbach, ki je resolucijo predlagal.

Protiislamsko in ksenofobno gibanje Pegida se je v Dresdnu začelo leta 2014, njihovo vodilo pa je zagovarjanje t. i. evropskega patriotizma in nasprotovanje, kot pravijo, "islamizaciji Zahoda". V mestu so imeli tudi več shodov.

Resolucija med drugim poziva mesto in civilnodružbene organizacije, naj okrepijo demokratično kulturo, zaščitijo manjšine in človekove pravice ter pomagajo žrtvam desničarskega nasilja.