Poljski premier Morawiecki. Foto: EPA
Poljski premier Morawiecki. Foto: EPA

Mateusz Morawiecki, ki je v četrtek sporočil, da Poljska, ena najtrdnejših zaveznic Ukrajine v njenem boju proti Rusiji, Ukrajini ne bo več pošiljala svojega orožja, nadaljuje ostro retoriko proti Kijevu.

"Rad bi dejal predsedniku Zelenskemu, naj nikoli več ne užali Poljakov, kot je to pred kratkim storil med govorom v ZN-u," je Morawiecki dejal na predvolilnem shodu.

Volodimir Zelenski je namreč v ZN-u dejal, da se nekatere države zgolj pretvarjajo, da so solidarne z Ukrajino, a da s svojimi stališči do izvoza ukrajinskega žita pravzaprav pomagajo Rusiji, kar je Varšava označila za "neupravičeno glede Poljske, ki je Ukrajino podpirala od prvega dne vojne".

Duda skušal pomiriti strasti

Poljski predsednik Andrzej Duda je dejal, da spor med Poljsko in Ukrajino glede uvoza ukrajinskega žita ne bo močno vplival na dobre odnose med sosednjima državama.

Varšava je prejšnji teden enostransko podaljšala prepoved uvoza ukrajinskega žita, kar je poslabšalo odnose s Kijevom. Poljska je sicer ena najodločnejših zaveznic Ukrajine v boju proti Rusiji po njenem napadu na sosedo februarja lani.

Andrzej Duda. Foto: Reuters
Andrzej Duda. Foto: Reuters

Po besedah Dude je spor glede uvoza žita le "delček celotnih poljsko-ukrajinskih odnosov". To vprašanje pa je treba rešiti, je dodal.

Medtem je po poročanju portala Politico poljski zunanji minister Zbigniew Rau dejal, da Poljska želi, da Ukrajina iz vojne pride kot "močna država" z "živahnim gospodarstvom". Varšava bo še naprej podpirala Kijev pri vključevanju v EU in Nato, je dejal.

Kot je poudaril, ni nikakršnega nasprotja med podporo Ukrajini proti ruski invaziji in zaščito poljskih državljanov "pred nepošteno gospodarsko konkurenco".

Po koncu EU-jeve prepovedi uvoza ukrajinskega žita v pet članic so tri izmed njih – Slovaška, Madžarska in Poljska – sprejele svoje prepovedi.

Te države trdijo, da poceni ukrajinski kmetijski izdelki škodujejo njihovim pridelovalcem. EU je prepoved uvoza ukrajinskega žita uvedel maja, v petek pa se je prepoved končala.

Rau je dejal, da so ga prizadele besede ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v ZN-u.

Poljski minister je še dejal, da so se na Poljskem zgodile "radikalne spremembe javnega mnenja" glede odnosov z Ukrajino, čeprav Varšava svoje politike do Ukrajine ni spreminjala.

Na Poljskem bodo 15. oktobra parlamentarne volitve, stranka Morawieckega Zakon in pravičnost pa je tarča kritik skrajne desnice, češ da je preveč ustrežljiva v odnosu do Ukrajine.

Po mnenju analitikov naj bi bil ravno to razlog za ostrejši pristop Varšave do Kijeva.

Pogovor z obramboslovko Jeleno Juvan o trdnosti evropske podpore Ukrajini