Meja med Poljsko in Ukrajino. Foto: AP
Meja med Poljsko in Ukrajino. Foto: AP

Duda je v pogovoru za časopis Fakt dejal: "Če se naši zavezniki odločijo, da bodo na našem ozemlju namestili jedrsko orožje, da bi s tem okrepili vzhodno krilo zveze Nato, smo to pripravljeni storiti."

Duda je s poljskimi mediji govoril po obisku v New Yorku, kjer je imel srečanja v Združenih narodih, pogovarjal pa se je tudi z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Marca pa se je med obiskom Washingtona srečal s trenutnim ameriškim predsednikom Joejem Bidenom.

Razprave o jedrskem sodelovanju med Poljsko in ZDA potekajo "že nekaj časa", je dejal. "O tem sem že večkrat govoril. Priznati moram, da sem na vprašanja o tem odgovoril, da smo pripravljeni," je dejal Duda in pojasnil: "Rusija vse bolj militarizira Kaliningrad. Nedavno je svoje jedrsko orožje preselila tudi v Belorusijo," je dodal.

Junija lani je namreč ruski predsednik Vladimir Putin potrdil, da je Rusija poslala taktično jedrsko orožje v Belorusijo, ki meji na Ukrajino in Poljsko.

Poljska, ki velja za trdno podpornico Ukrajine, si deli mejo tako z rusko eksklavo Kaliningradom, ki je odrezan od ruskega ozemlja od leta 1991, ko je Litva postala samostojna država, kot z Belorusijo.

Na zadnjem vrhu Nata v Vilni so se članice Nata zavezale, da bodo sprejele vse potrebne ukrepe za zagotovitev verodostojnosti, učinkovitosti, varnosti in zaščite misije jedrskega odvračanja.

Kremelj: Sprejeli bomo potrebne ukrepe

Na besede Dude so se že odzvali v Rusiji. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal: "Naša vojska bo preučila razmere. Če bodo ti načrti uresničeni, bomo sprejeli vse potrebne ukrepe, da zagotovimo varnost naše države."

V torek v Varšavi Sunak in Stoltenberg

Zatem je poljski premier Donald Tusk dejal, da bosta v Varšavo v torek "v sklopu načrtov za okrepitev varnostnega položaja Poljske" prišla britanski premier Rishi Sunak in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Varnost Poljske je v središču moje pozornosti. Smo na pravi poti. Še nikoli nisem imel tako dobrega občutka glede tega, da ljudje v Evropi poslušajo glas Poljske," je dejal Tusk.