Varšava želi energijo iz termoelektrarn nadomestiti z jedrsko energijo. Foto: EPA
Varšava želi energijo iz termoelektrarn nadomestiti z jedrsko energijo. Foto: EPA

Gradnja jedrske elektrarne je del načrtov Poljske, da se otrese odvisnosti od premoga in lignita pri proizvodnji električne energije ter tako zmanjša izpuste toplogrednih plinov. "Odločitve še ni, a veliko indicev kaže, da bo to ameriški Westinghouse," je o izbiri tehnologije za prvo jedrsko elektrarno v državi ta teden povedal Sasin.

V igri za gradnjo sta bila Westinghouse in južnokorejska družba KHNP, poljska vlada pa se je o projektu pogovarjala tudi s francosko družbo EDF.

Sasin in podnebna ministrica Anna Moskwa sta se o projektu pogovarjala z ameriško veleposlanico Jennifer Granholm. "Menim, da smo po tem srečanju veliko bližje odločitvi," je dejal namestnik premierja.

"Do konca leta se bomo odločili za tehnologijo za prvo jedrsko elektrarno. Želimo se držati tega roka, da se lahko gradnja začne leta 2026," je dejala Moskwa.

Zaradi že prej tesnih odnosov med Varšavo in Washingtonom, ki so se še poglobili v času ruske vojaške agresije na sosednjo Ukrajino, so številni pričakovali, da bodo nuklearko gradili Američani.

Nuklearka bo imela tri jedrske reaktorje in moč od šest do devet gigavatov. Poljska želi do leta 2040 postaviti od štiri do šest jedrskih reaktorjev, pri čemer upajo, da bo prvi reaktor začel proizvajati elektriko leta 2033, čeprav nekateri menijo, da je tako kratko obdobje za izgradnjo preveč optimistično pričakovanje.

Južnokorejski KHNP ne bo ostal čisto brez posla, saj naj bi sodeloval pri gradnji ločene jedrske elektrarne v mestu Patnbow v osrednjem delu države. Po poročanju poljskih medijev sta poljski državni energetski velikan PGE in družba ZE PAK v lasti milijarderja Zygmunta Solorza skupaj z južnokorejsko družbo že blizu podpisa pisma o nameri.

"Morda bomo v bližnji prihodnosti lahko predstavili še kakšen projekt vzporedno z vladnim projektom, gre za poslovni projekt skupaj s partnerji iz Južne Koreje," je dejal Sasin, ki verjame, bo ta projekt dokončan.

Zaradi odvisnosti od umazanih fosilnih goriv je poljsko električno omrežje eno najbolj ogljično intenzivnih v Evropi. Foto: Reuters
Zaradi odvisnosti od umazanih fosilnih goriv je poljsko električno omrežje eno najbolj ogljično intenzivnih v Evropi. Foto: Reuters