Poljsko Cerkev pretresa vsebina dokumentarnega filma bratov Sekielski, ki je njun drugi na to temo. Prvi z naslovom
Poljsko Cerkev pretresa vsebina dokumentarnega filma bratov Sekielski, ki je njun drugi na to temo. Prvi z naslovom "Ne povej nikomur" je bil prvič predvajan maja lani, do zdaj pa je nabral 23 milijonov ogledov. Foto: EPA

Objava dokumentarnega filma Skrivalnice (Hide and Seek) avtorjev Mareka in Tomasza Sekielskega je pretresla Poljsko. V samo tednu dni si je film na Youtubu ogledalo skoraj sedem milijonov ljudi.

Dokumentarni film pripoveduje zgodbo bratov Barteka in Jakuba Pankowiaka, ki ju je v 90. letih prejšnjega stoletja v Kaliszu v osrednji Poljski zlorabljal duhovnik Arkadiusz. Njun oče je bil organist, duhovnik Arkadiusz pa je bil pri mladih zelo priljubljen. Takrat sta bila Jakub in Bartek stara sedem in 13 let, duhovnik pa je bil redni gost v njihovem domu. Iz dokumentarnega filma je razvidno, da je tamkajšnji škof Edward Janiak vedel za zlorabe, a je škandal pometel pod preprogo. Poleg primerov bratov so v filmu razkrite zgodbe še več deset žrtev, ki jih je zlorabljal omenjeni duhovnik.

Sorodna novica Poljski nadškof poziva Vatikan, naj preišče prikrivanje spolnih zlorab otrok

Brata sta šele 20 let po zlorabah zbrala moč in pogum, da sta izsledila zlorabljavca in se soočila z njim. "Kaj menite, kako se počuti otrok, ko ga nekdo za zaprtimi vrati poljublja po francosko?" Bartek v filmu sprašuje duhovnika. Njun pogovor so snemali s skrito kamero. Duhovnik ni odgovoril neposredno na obtožbo, pove pa, da je "kriv pred Bogom" in da moli vsak dan. V filmu sta brata obiskala tudi redovnico, ki je vedela, kaj se dogaja, a ni storila ničesar, da bi ju zaščitila.

Ko je škof Janiak izvedel za sestanek duhovnika s starši ene izmed žrtev zlorabe leta 2016, na katerem je Arkadiusz priznal svojo krivdo, je duhovnika suspendiral. Uradni razlog so bile zdravstvene težave. Preiskave ni bilo.

Duhovniki zavrnili podpis pisma podpore

Po premieri filma je bil škofovski svet duhovnikov, ki deluje kot svetovalno telo škofu, pozvan, naj podpiše pismo podpore zanj. A so člani sveta to zavrnili. Kot poroča Deutche Welle, so dejali, da želijo najprej videti izsledke preiskave, ki jo je začel Vatikan, potem ko je vodja Rimskokatoliške cerkve na Poljskem, nadškof Wojciech Polak, vatikanske oblasti obvestil o obtožbah spolnih zlorab in jih pozval k preiskavi. Pismo bi bilo za preiskovalce pomembno kot dokaz podpore škofu, ki je obtožen, da je skušal prikriti škandal. To, da duhovniki ne želijo izreči tovrstne podpore, je nenavadno, je za nemški medij dejal poljski teolog Stanislaw Obirek. "Ti duhovniki so pokazali velik pogum, kar je redkost v sicer zelo hierarhični strukturi Cerkve." K temu dodaja, da je mogoče, da bo njihovo dejanje pripomoglo k suspendiranju škofa.

Obirek, zdaj novinar in profesor na Univerzi v Varšavi, je zapustil jezuitski red leta 2005, ker, kot pravi, ga je cerkvena hierarhija utišala zaradi kritičnih besed o papežu Janezu Pavlu II. Od takrat je še bolj kritičen do Katoliške cerkve. Zdaj pa meni, da je mogoče, da je na obzorju preboj.

"Upam, da bo šla Poljska po poti normalnosti in začela raziskovati pedofilska dejanja, ki so jih izvedli člani duhovščine," je dejal in k temu dodal, da so vse številnejši pozivi k preiskavi primerov spolne zlorabe znak morebitne spremembe.

To, da so duhovniki, jim je omogočilo stik z mladimi

Kot pravi Obirek, ki je bil tudi sam kot otrok žrtev spolne zlorabe, a se za zdaj ni odločil za tožbo, se počasi spreminja tudi odnos Cerkve do izplačil odškodnin žrtvam. "Na duhovnike ne smemo gledati kot na druge osebe, saj so dejanja izvedli kot duhovniki. Samo zato, ker so duhovniki, imajo takšen dostop do mladih ljudi," pravi. Po njegovih besedah je Cerkev na Poljskem izplačala 400.000 evrov odškodnine žrtvam na podlagi sodb civilnih sodišč. Ob tem Obirek poudarja, da se le majhno število ljudi odloči za formalno prijavo zlorabe. Težava spolnih zlorab otrok je veliko večja, kot je razvidno iz uradnih statistik, še pravi.

Uradna statistika: po letu 1990 328 duhovnikov zlorabilo 625 otrok

Lani spomladi je poljska škofovska konferenca prvič objavila številke glede spolnih zlorab otrok duhovščine. Od leta 1990 naj bi 328 duhovnikov zlorabilo 625 otrok, je razkrilo poročilo, ki je tudi navajalo, da so četrtino od teh duhovnikov suspendirali. Večino drugih pa je Cerkev kaznovala drugače, med drugim jim je prepovedala delati z otroki. Približno 10 odstotkov sojenj na cerkvenem sodišču se je končalo z oprostilno sodbo. Civilna sodišča so obravnavala 44 odstotkov teh primerov, pri čemer so obsodila 85 duhovnikov.

V zadnjih letih je v javnosti odmevala vrsta duhovniških škandalov spolnih zlorab otrok. Lani je postalo javno, da je Henryk Jankowski (umrl je leta 2010) iz Gdanska spolno zlorabljal otroke več kot 40 let. Številni so vedeli, kaj se je dogajalo, a nihče ni storil ničesar, da bi mu to preprečili, so trdile njegove žrtve. V Gdansku so po izbruhu afere spremenili ime trga, ki je nosil njegovo ime, mestne oblasti so mu tudi posthumno odvzele naziv častnega meščana. Podobno kot številni drugi duhovniki, ki so zlorabljali otroke, je imel tudi Jankowki goreče privržence, ki so trdili, da teh grozodejstev ni storil.