Nadškof Polak zagotavlja, da v Cerkvi ne dovoljujejo prikrivanja spolnih zlorab otrok. Foto: EPA
Nadškof Polak zagotavlja, da v Cerkvi ne dovoljujejo prikrivanja spolnih zlorab otrok. Foto: EPA

Na spletni platformi Youtube ima film bratov Mareka in Tomasza Sekielskega že več kot 2,5 milijona ogledov.

Film pripoveduje zgodbo dveh bratov, ki se želita soočiti z duhovnikom, ki naj bi ju zlorabljal kot otroka, za vplivnega škofa pa pravi, da je več let vedel za obtožbe zoper duhovnika, a ni ukrepal.

Po besedah nadškofa Polaka film kaže, da Cerkev ni spoštovala standardov na področju zaščite otrok in mladostnikov. Duhovnike, nune, starše in učitelje je pozval, naj jih "ne vodi lažna logika obrambe Cerkve", kar v praksi pomeni skrivanje ljudi, ki spolno zlorabljajo. "Ne dovoljujemo prikrivanja teh zločinov," je dejal.

Polak je še dejal, da je Vatikan pozval k preiskavi na podlagi navodil papeža Frančiška iz lanskega leta, po katerih so obvezne prijave duhovniških spolnih zlorab in prikrivanj. Vatikan naj bi imenoval preiskovalca.

Omenjeni dokumentarni film bratov Sekielski je njun drugi na to temo. Prvi z naslovom "Ne povej nikomur" je bil prvič predvajan maja lani, do zdaj pa je nabral 23 milijonov ogledov. Povzročil je splošno ogorčenje in razpravo o spolnih zlorabah v Cerkvi. V filmu so nekateri duhovniki priznali, da so izvajali zlorabe.

Po objavi filma je vlada oznanila načrte za podaljšanje zapornih kazni za pedofile, obljubila je tudi vzpostavitev komisije za preiskovanje duhovnikov pedofilov, a do zdaj tega ni storila.

Marca lani je Cerkev na Poljskem priznala, da je v zadnjih 30 letih skoraj 400 duhovnikov spolno zlorabljalo otroke, še poroča BBC.