Avstrijska vlada, ki jo sestavljajo konservativci in skrajni desničarji, je napovedovala ostrejše ukrepe zoper tujce. Foto: Reuters
Avstrijska vlada, ki jo sestavljajo konservativci in skrajni desničarji, je napovedovala ostrejše ukrepe zoper tujce. Foto: Reuters

Če bo avstrijski parlament predlog potrdil, bo zakon začel veljati na začetku prihodnjega leta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je po seji vlade poudarila avstrijska ministrica za družino Juliane Bogner-Strauss, bo Avstrija na račun znižanja otroškega dodatka za v tujini živeče otroke privarčevala več kot 100 milijonov evrov, ta denar pa bo namenila za socialne ugodnosti za otroke v Avstriji.

Več za otroke v Švici, manj za otroke v Bolgariji
Ministrica je pojasnila, da ne gre za splošno znižanje otroškega dodatka za vse v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji, temveč le za prilagoditev otroškega dodatka glede na življenjske stroške v posameznih državah članicah EU-ja ali drugih. Tako se bo denimo otroški dodatek za otroke, ki živijo v Belgiji ali Švici, nekoliko zvišal, najbolj pa se bo znižal za otroke v Romuniji, Bolgariji in na Madžarskem. Znižal se bo tudi za otroke v Sloveniji.

Avstrijska vlada ocenjuje, da bo ta ukrep vplival na okoli 130.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji, predvsem na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Romuniji in Sloveniji.

Leta 2016 je Avstrija za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenila 273 milijonov evrov, večinoma za otroke, ki živijo na Madžarskem. V Avstriji sicer za socialno pomoč trenutno namenijo 4,4 milijarde evrov. Povprečno znaša otroški dodatek okoli 150 evrov mesečno.

Več evropskih poslancev je na pobudo slovenske evroposlanke Romane Tomc (SDS/EPP) v povezavi z otroškimi dodatki v Avstriji naslovilo poslansko vprašanje na Evropsko komisijo. Ta je v odgovoru poudarila, da pogodba o EU-ju prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva. A Dunaj pomisleke Bruslja zavrača.