Lastniki manjših gostinskih lokalov v Avstriji so se do zdaj lahko odločali, ali bodo ti kadilski ali ne, medtem ko so imeli večji lokali poseben prostor za ta namen. Foto: EPA
Lastniki manjših gostinskih lokalov v Avstriji so se do zdaj lahko odločali, ali bodo ti kadilski ali ne, medtem ko so imeli večji lokali poseben prostor za ta namen. Foto: EPA

Parlament na Dunaju je julija potrdil zakon, ki kajenje prepoveduje na vseh javnih krajih, kjer strežejo hrano in pijačo, kar velja tudi za gasilske veselice ali zabave v šotorih. Zakon predvidena nekatere izjeme, med drugim gostinske vrtove. Prepoved pa velja tudi za vodne pipe in elektronske cigarete.

Splošna prepoved kajenja v gostinskih lokalih bi morala sicer začeti veljati že 1. maja, a je tedanja vlada v sestavi ljudske stranke (ÖVP) in svobodnjakov (FPÖ) kljub nasprotovanju javnosti odločitev, ki jo je sprejela prejšnja vlada ÖVP in socialdemokratske stranke (SPÖ), umaknila z mize.

Umik prepovedi kajenja je bila namreč ena izmed obljub tedanjega vodje svobodnjakov Heinza-Christiana Stracheja pred parlamentarnimi volitvami leta 2017. A letos je afera Ibiza odnesla Stracheja ter vlado ÖVP in FPÖ, pod peticijo za splošno prepoved kajenja pa se je podpisalo skoraj 900.000 Avstrijcev, kar je končno odprlo pot današnjemu koncu kajenja v vseh lokalih.

Tožbe združenj nočne gastronomije in lokalov s šišami

Kritiki zakona, predvsem lastniki lokalov, kljub julijski odločitvi parlamenta niso obupali, a so bili do zdaj neuspešni. Avstrijsko ustavno sodišče je sredi oktobra zavrnilo tožbo združenja t. i. nočne gastronomije, ki je zahtevalo, da se njihovi lokali izvzamejo iz zakona, ker da bi njihovi gostje s kajenjem pred lokali ponoči lahko motili sosede.

Za zdaj pa še ni bila sprejeta odločitev o tožbi združenja lokalov s šišami, ki prepoved izpodbija z utemeljitvijo, da k njim gostje pridejo le zaradi kajenja vodnih pip.

Celovitega nadzora na terenu še ni

Dunajske kavarne, nekdanji raj za kadilce in ljubitelje časopisov. Foto: EPA
Dunajske kavarne, nekdanji raj za kadilce in ljubitelje časopisov. Foto: EPA

Po navedbah ministrstva za zdravje celovit nadzor spoštovanja prepovedi izvajajo pristojni organi, kot jih določajo zakoni o varnosti hrane in zaščiti potrošnikov, pa tudi uslužbenci za nadzor poslovanja gostinskih obratov in na koncu še delovna inšpekcija.

A glede na raziskavo Avstrijske tiskovne agencije (APA) je do zdaj spoštovanje prepovedi kajenja inšpekcija izvajala ob sicer drugih nadzorih po lokalih.

Visoke kazni za kršitelje

Bolj dosledni in strogi bodo očitno na Dunaju. Pristojna mestna svetnica Ulli Sima je namreč napovedala, da bodo v dunajskem tržnem uradu oblikovali skupino za takojšnje ukrepanje. In poudarila, da "ne bo nobene milosti".

Sicer pa lahko vsakdo prijavi opažene kršitve policiji, ki mora nato ukrepati. Zagrožene globe za kršitelje so precej zasoljene. Prva prijava jih bo stala 800 evrov, najvišja zagrožena kazen ob ponovitvi kršitve pa je 10.000 evrov.

Izboljšanje zdravja ljudi

V Avstriji si od splošne prepovedi kajenja v lokalih obetajo predvsem takojšnje pozitivne učinke na zdravje – že v tednu dni pričakujejo 623 hospitalizacij manj.

Graški strokovnjak za socialno medicino Florian Stigler je komentiral, da so mednarodne raziskave pokazale, da se je ob nekajenju v gostinskih lokalih število srčnih napadov v povprečju zmanjšalo za 15 odstotkov, število možganskih kapi za 16 odstotkov, pljučnic pa za 24 odstotkov.

V Avstriji ni več dovoljeno kajenje v gostinskih lokalih