Foto: Reuters
Foto: Reuters

Te cigarete glede na številne raziskave povzročajo bolezni pljuč in druga obolenja.
Vlada je v sredo napovedala možnost prepovedi elektronskih cigaret z okusom, saj želi ustaviti naraščajoče število mladih uporabnikov t. i. vejpanja.

Trump je novinarjem v Beli hiši dejal, da kajenje teh cigaret škoduje mladim in da se je ravno zato tudi prva dama Melania Trump aktivirala, saj "ima sina".

Zvezna uprava za zdravila (FDA) je v ponedeljek opozorila vodilnega proizvajalca elektronskih cigaret Juul, naj preneha oglaševati elektronske cigarete kot manj škodljive alternative kajenju, saj da s tem krši zakon.

Trump je dejal, da se za temo, ki zadeva mlade, zanima tudi njegova žena Melania, ker
Trump je dejal, da se za temo, ki zadeva mlade, zanima tudi njegova žena Melania, ker "ima sina". Foto: Reuters

Ameriška televizija CNN navaja primer 18-letnega Adama Hergenrederja, ki je zaradi kajenja elektronskih cigaret skoraj umrl. Kadil jih je več kot leto in pol, zdaj so njegova pljuča po besedah zdravnikov podobna pljučem 70-letnika.

Mislil je, da je kajenje teh cigaret varno. Različne ankete so pokazale, da tako meni večina najstnikov v ZDA, poroča CNN.

Šest smrti, domnevno povezanih z vejpanjem

V ZDA so doslej identificirali šest smrtnih primerov zaradi pljučnih obolenj, ki jih povezujejo z uporabo elektronskih cigaret. Za tovrstnimi obolenji pa naj bi zbolelo približno 450 ljudi v 33 ameriških zveznih državah. Zdravstveni uradniki ob tem opozarjajo, da vzrok bolezni še ni dokončno pojasnjen.

Ni namreč jasno, ali so bolezni povezane s posameznimi napravami za vdihavanje pare ali pa z določenimi kemikalijami, ki se vdihavajo z elektronskimi cigaretami. Jasno je le to, da je v večini primerov smrti in bolezni šlo za mlade, in sicer zdrave ljudi, ki so pred hospitalizacijo intenzivno kadili elektronske cigarete.