Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pred pediatrično kliniko v Zagrebu, kjer je deklica umrla, so v ponedeljek zvečer ljudje prižigali sveče, nosili plišaste igračke, cvetje in puščali sporočila. Iniciativa Zagreb Te Zove ali Zagreb te kliče je ob tem pozvala vse, naj nocoj ob 21. uri za pokojnico na okenski polici prižgejo žalno svečo, politike pa pozvala, naj sprejmejo ustrezne ukrepe, da se kaj podobnega ne bo zgodilo nikoli več. Ob tem so spomnili, da je bila deklica iz Nove Gradiške pod nadzorom pristojne socialne službe, ki jo je iz nasilne družine premestila v rejniško in jo nato vrnila nazaj biološkima staršema.

Smrt dveinpolletne Nikoll naj bi zakrivila njena mama, uradni vzrok smrti še ni potrjen, so pa prebivalci Hrvaške krivdo uperili tudi v pristojno socialno službo, ki otroka ni zaščitila, poroča HRT.hr.

Babica večkrat prijavila nasilno snaho, a neuspešno

O tragičnem dogodku je za portal Index.hr spregovorila dekličina babica, ki živi v sosednji hiši. "Slišala sem, da je zajokala in zakričala. Slišala sem njeno mater (…) Preden sem skočila (…) Nikoli, nikoli še nisem skočila ven v pižami. Šla sem, da vidim, kaj se dogaja. Ona jo drži v rokah, otrok je mrtev, nato je stekla po ulici in klicala njega (moža). "Kaj je bilo?" (vpraša mož). Odgovori mu, "konec je, mrtva je". Otroka sta nato umivala, deklici sem položila roko, takole, na njene prsi, srce je bilo. Česa takega nisem videla še nikoli v svojem življenju. Nato ji on reče: "Rešilec, pelji jo na urgenco!". "Ne urgenca, ne urgenca, vzeli nam bodo otroke, šla bova v zapor!". Otroka je dal v avtomobil in se odpeljal," se je spominjala dekličina babica.

Tragični dogodek se je odvijal 31. marca, ko je Nikoll dobila hude udarce v glavo in telo, kar je bil razlog, da je padla v komo. Za dekličino življenje so se zdravniki na pediatriji v Zagrebu borili več dni, a je deklica v nedeljo, nekaj čez 15. uro, umrla. Deklica je bila v zadnjih petih mesecih, odkar sta jo biološka straša dobila nazaj, večkrat deležna fizične zlorabe. Na telesu je imela modrice.

Kot je povedala babica novinarju Indexa, je mati dekličine podplutbe in modrice zakrivala s šminko in s senčili za ličenje. "Jaz vidim stvari, a nisem niti opazila, da je imel otrok podplutbo pod očmi. Kaj naj vam rečem? Kaj naj rečem na to? Vnukinje mi ni dala, šla sem na center (za socialno delo). Ko sem videla prvo modrico na svoji vnukinji, sem šla na center in jo prijavila."

Babica je snaho prijavila anonimno. "Drugi dan je prišla gospa. Rekla je, da je otrok spal. Da ona po zakonu otroka ne sme odvzeti." Babica, ki je mati dekličinega očeta, je sina opozarjala, da ima deklica modrice, a je mati trdila, da se je sama udarila. "Vsi so odpovedali. Vsi so odpovedali. Center. On, kot oče," doda babica.

"Prosim vas, rešite jo, da ne bo prepozno!"

Novinar je babico vprašal, ali je vedela, da ima deklica praske po telesu. "To sem prijavila. V četrtek sem odšla in dejala: "Mali odpadajo lasje, po vratu je opraskana, deklica je, kako naj vam rečem, pretepena. Prosim vas, rešite otroka! Zakaj ste jo odvzeli (rejniški) družini? Prosim vas, rešite jo, da ne bo prepozno, ona (mati) jo maltretira."

Ko sta mati in dveletnica v torek odšli na obravnavo na center za socialno delo, je deklica tam bruhala. Mati je slabost pripisala virozi. "V sredo, v sredo pa se je zgodilo, kar se je zgodilo. Sam Bog ve (…) Če bi vedela, da je mojo vnukinjo tako tepla, bi ji zlomila roko," je dejala potrta babica.

Zamenjali direktorja centra, proti staršema vložena obtožnica

Proti staršema je bila vložena obtožnica za štiri kazniva dejanja zanemarjanja otrokovih pravic, proti materili pa še za povzročitev težkih telesnih ran, ki so vodile v smrt.

Prav tako je bil že zamenjan direktor pristojnega Centra za socialno delo Branko Medunić.

Kot poroča Index, je bila mati prvič prijavljena na center za socialno delo septembra 2018, in sicer nekaj dni po porodu. Zaradi nasilnega partnerja je prosila za premestitev v varno hišo, ki jo je tudi zapustila in se vrnila nazaj k partnerju. Novembra istega leta je odšla k svoji materi, deklico pa pustila očetu. Oba starša sta se strinjala, da deklico oddata v skrbništvo, kar je center tudi izvedel. V naslednjih dveh letih sta starša deklico občasno obiskala, socialna služba pa je lani odločila, da deklico vrne biološkima staršema, pa "čeprav je to nekoliko tvegano", zato bo nastanitev izvedena "ob strogem nadzoru in strokovni pomoči staršem". Index dodaja, da se to nikoli ni zgodilo.

Pretresena tudi dekličina skrbnika: "Kot da bi naju čakala, da se poslovimo"

Užaloščena pa sta tudi rejnika, ki sta skrbela za deklico. Ob obisku na pediatriji je njen nekdanji skrbnik, Branko Bojić, dejal: "Ko sva šla v bolnišnico, sva videla nekaj majhnega, to ni bila najina bucka, njenih bujnih las ni bilo več, obrili so jih. Kot da naju je čakala, da se poslovi, ni hotela zapustiti tega sveta, dokler ni slišala najinega glasu".

"Slišal sem, da bodo njene organe donirali, da bo ona, tako majhna in nemočna, nekomu rešila življenje. Verjetno je Bog hotel, da je tako, da je to njeno poslanstvo, čeprav menim, da mu je ne bi bilo treba vzeti."