Volitve v Italiji bodo 25. septembra. Foto: Reuters
Volitve v Italiji bodo 25. septembra. Foto: Reuters

Uvedbo kapice na ceno plina v Evropi podpirajo vse italijanske politične stranke, medtem ko so manj enotne pri vprašanju novih uplinjevalnikov. V naslednjih mesecih naj bi dva plavajoča uplinjevalnika namestili pred Raveno ob Jadranu in pred Piombinom ob Tirenskem morju. Za Demokratsko stranko in Gibanje petih zvezd je rešitev lahko kvečjemu začasna.

Gibanje petih zvezd navija za še več elektrarn na obnovljive vire in odkrito nasprotuje gradnji elektrarn na odpadke, ki jih podpira večina preostalih strank. Gibanje Giuseppeja Conteja nasprotuje tudi energetskim redukcijam. Manj odločno na levici in desnici, kjer to možnost dopuščajo, a le v obliki načrtovanega boljšega izkoriščanja virov.

Različna stališča so tudi do izkoriščanja lastnih ležišč plina. Povečanju domačega črpanja odkrito nasprotuje Gibanje petih zvezd, medtem ko so mu stranke leve sredine zmerno naklonjene. Tudi stranke desnice zahtevajo zdaj več domače proizvodnje, čeprav so bile na referendumu pred šestimi leti proti novim vrtinam v Jadranu.

Sredinski liberalci in desnica, zlasti Liga, se odkrito zavzemajo tudi za gradnjo novih, sodobnih jedrskih elektrarn. Italija je namreč po nesreči v Černobilu zaprla vseh pet svojih central. Delež proizvodnje elektrike iz plina je odtlej zrastel na 40 odstotkov.

Kratkoročno pa stranke kritizirajo zlasti vlado v odstopu in politiko Bruslja. Matteo Salvini tako poziva k premisleku o trenutnih sankcijah, ki da bolj kot Rusiji škodujejo Italiji in Nemčiji; Giorgia Meloni pa Unijo opozarja, da je skupna energetska politika eden njenih temeljev – ne pa da se ukvarja "z recepti za kuhanje žuželk".