Salvini je prepričan, da evropske sankcije proti Rusiji ne delujejo. Foto: EPA
Salvini je prepričan, da evropske sankcije proti Rusiji ne delujejo. Foto: EPA

"Minilo je že nekaj mesecev, ljudje pa za svoje račune plačujejo dva-, tri- ali celo štirikrat več," je dejal Salvini in dodal, da se "po sedmih mesecih vojna nadaljuje, blagajne Rusije pa se polnijo z denarjem".

"Ali sankcije delujejo? Ne. Danes so tisti, ki so bili sankcionirani, zmagovalci, tisti, ki so sankcije uvedli, pa so na kolenih," pa je Salvini zapisal na Twitterju, sankcije pa označil za slabo kalkulacijo.

Na mednarodnem gospodarskem forumu v Cernobbiu, ki so se ga udeležili tudi drugi opozicijski in vladajoči politiki, je pozval tudi k razmisleku o strategiji, s katero bi "rešili delovna mesta in podjetja v Italiji".

Matteo Salvini. Foto: EPA
Matteo Salvini. Foto: EPA

Letta: Kot bi poslušal Putinovo propagando

Eden njegovih glavnih tekmecev na prihajajočih parlamentarnih volitvah, predsednik Demokratske stranke Enrico Letta, je v odzivu na Salvinijeve izjave dejal, da ima "občutek, da posluša Putinovo propagando". Na Twitterju je še zapisal, da "niti Putin tega ne bi mogel povedati bolje".

Povezave med Salvinijem in Moskvo v Italiji vzbujajo zaskrbljenost, zlasti po ruski invaziji v Ukrajini. Toda Giorgia Meloni – skrajno desna kandidatka za premierko, katere stranka Bratje Italije je sklenila zavezništvo s Salvinijevo Ligo – je zavzela jasno stališče, da podpira Ukrajino in sankcije proti Rusiji.

"Če Italija pozabi na svoje zaveznike, se za Ukrajino ne spremeni nič, za nas pa se spremeni veliko. Resna država, ki želi braniti svoje interese, mora zavzeti verodostojno stališče," je dejala navzočim na forumu.