Opozicijski voditelj bo moral sicer še enkrat stopiti pred sodnika ‒ v drugem primeru je obtožen obrekovanja vojnega veterana, ki ga je lani na Twitterju označil za izdajalca. Foto: EPA
Opozicijski voditelj bo moral sicer še enkrat stopiti pred sodnika ‒ v drugem primeru je obtožen obrekovanja vojnega veterana, ki ga je lani na Twitterju označil za izdajalca. Foto: EPA

Sodnik Dmitrij Balašov je zavrnil pritožbo Navalnega na razsodbo nižjestopenjskega sodišča z začetka meseca, ki mu je dosodilo dve leti in osem mesecev zaporne kazni v kazenski koloniji, ker je večkrat kršil pogojno zaporno kazen iz leta 2014.

Balašov je kazen znižal za šest tednov, kolikor jih je opozicijski voditelj prestal v hišnem priporu. Tako bo zaprt nekaj več kot dve leti in pol.

Navalni vrnitve v Rusijo ne obžaluje

Navalni je na sodišču dejal, da ne obžaluje, da se je iz Nemčije, kjer je okreval po zastrupitvi z živčnim strupom novičok, sredi januarja vrnil v domovino. Ta sodni proces je označil za absurdnega in prebivalce Rusije pozval, naj ukrepajo, da bo država boljša. "Rusija ne sme biti samo svobodna, ampak tudi vesela," je dejal.

Tožilci so mu medtem očitali, da je ravnal, kot da je nad zakonom in da ima "ekskluzivno pravico, da dela to, kar želi".

Navalni obsojen tudi obrekovanja

Moskovsko sodišče je medtem Navalnega obsodilo tudi zaradi obrekovanja. Sodnica Vera Akimova je razsodila, da je Navalni kriv obrekovanja veterana druge svetovne vojne, ki ga je Navalni še z nekaterimi drugimi Rusi označil za izdajalce, ker so se pojavili v videoposnetku v podporo Kremlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je za Navalnega zahtevalo globo 950.000 rubljev (približno 10.700 evrov) ter da se tri leta in pol pogojne kazni, ki jo je Navalni dobil leta 2014, spremeni v zapor, saj se je očitano obrekovanje dogajalo med njegovo pogojno obsodbo.

Sodnica je Navalnemu izrekla globo 850.000 rubljev (okoli 9400 evrov), kar je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA približno dvakratnik povprečne letne plače v Rusiji.

Navalni obsojen še obrekovanja