Erdogan pravi, da Turčija ne more nositi bremena skrbi za toliko beguncev sama. Foto: Reuters
Erdogan pravi, da Turčija ne more nositi bremena skrbi za toliko beguncev sama. Foto: Reuters

"Turčija ne more nositi bremena sama," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Erdogan.

Na srečanju vladajoče stranke AKP v Ankari je dejal, da Turčija ni dobila dovolj pomoči iz sveta, "še posebej iz Evrope", da bi lahko še naprej zagotavljali pomoč milijonom beguncev iz Sirije. Če ne bo vzpostavitve varnostnega območja, "bomo morali odpreti vrata", je dejal.

Turčija gosti največje število beguncev med vsemi državami. Imajo jih več kot štiri milijone, od tega 3,6 milijona iz Sirije.

V Turčiji je nastanjenih 3,6 milijona beguncev iz Sirije. Foto: Reuters
V Turčiji je nastanjenih 3,6 milijona beguncev iz Sirije. Foto: Reuters

Turčija in EU sta marca leta 2016 sklenila sporazum, po katerem Ankara zaustavlja prebežnike na njihovi poti v Evropo, v zameno pa dobi več milijard evrov pomoči. Turška vlada pravi, da je prejela le del obljubljenih sredstev.

Število prihodov beguncev v sosednjo Grčijo se je prejšnji mesec močno povečalo. Pred tednom je tja prispelo več kot 10 čolnov s 600 prebežniki, kar je bil prvi takšen simultani prihod po treh letih.

"Varnostno območje" na severu Sirije

Turčija hoče zdaj na severu Sirije vzpostaviti posebno "varnostno območje", kjer namerava nastaniti milijon sirskih beguncev. Po Erdoganovih besedah bi tako preprečili tudi morebiten prihod "milijonov novih beguncev" iz sirske pokrajine Idlib.

V tej pokrajini, ki leži ob meji s Turčijo in ki je večinoma pod nadzorom sil upornikov, so vladne sile pod vodstvom predsednika Bašarja Al Asada aprila sprožile veliko ofenzivo. Po ocenah Združenih narodov je v tem času pobegnilo več kot 570.000 ljudi.

Erdogan grozi z odprtjem meja za begunce