Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Verjamem, da bo srečanje o strateškem sodelovanju med Turčijo in Grčijo vodilo v novo obdobje v odnosih," pa je dejal Erdogan na srečanju z grško predsednico Katerino Sakelaropulu. Dodal je, da "moramo biti optimistični in da bo ta optimizem v prihodnosti obrodil sadove".

Erdogan je v pogovoru s Sakelaropulu dejal, da si prizadevajo skoraj podvojiti obseg dvostranske trgovine z zdajšnjih 5,1 milijarde evrov na 9,3 milijarde evrov. Državi sta ob tem danes podpisali tudi deklaracijo o prijateljstvu.

Turški predsednik se je v okviru prvega uradnega obiska v Atenah od leta 2017, ko so se odnosi med državama zaostrili, sešel tudi z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom. "Ni težave, ki je ne bi mogli rešiti," je poudaril Erdogan po srečanju z Micotakisom, s katerim naj bi se v pogovorih osredotočila predvsem na trgovino, regionalne izzive in migracije.

Med obiskom naj bi strani govorili tudi o dolgoletnem sporu glede ozemeljskih teženj v Egejskem morju in izkoriščanja surovin, kot je zemeljski plin, pod morskim dnom. Erdogan je ob tem dejal, da si želi Egejsko morje spremeniti v "morje miru in sodelovanja".

Otoplitev odnosov po potresu

Grški premier je v izjavi priznal, da so bili odnosi med Ankaro in Atenami v preteklosti nevarno ogroženi, a ocenil, da se zdaj gibajo po mirnejši poti. "Čutim zgodovinski dolg, da izkoristim priložnost za to, da se naroda približata drug drugemu," je dejal.

Turčija je v skladu z dogovorom z EU-jem iz leta 2016 zadolžena za ustavljanje prebežnikov na poti v Evropo. Micotakis si skupaj z evropskimi kolegi želi posodobiti ta dogovor.

Obisk pa bo tudi priložnost, da strani nagovorita dolgoletni spor glede ozemeljskih teženj v Egejskem morju in izkoriščanja surovin, kot je zemeljski plin, pod morskim dnom.

Odnosi med državama so se sicer otoplili, ko je Grčija poslala reševalce in pomoč Turčiji po katastrofalnem februarskem potresu, v katerem je umrlo najmanj 50.000 ljudi. Micotakis pa je tudi večkrat izrazil pripravljenost za okrepitev odnosov z Ankaro.

Nazadnje sta se voditelja srečala septembra ob robu Generalne skupščine ZN-a v New Yorku.

Erdogan v Atenah obnavlja odnose z Grčijo