Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters

Obljubil je zvišanje plač, energetske subvencije in več delovnih mest v državni upravi. Ob začetku volilne kampanje svoje konservativne vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Ankari se je tudi zavezal, da bodo zgradili železniško progo za hitri vlak med Ankaro in Carigradom.

Prav tako je obljubil, da bodo inflacijo zmanjšali na enomestno število, trenutno je približno 50-odstotna, in spodbudili gospodarsko rast. Obljubil je oblikovanje šest milijonov novih delovnih mest v petih letih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Erdogan obljublja 650.000 novih hiš

Obljubil je tudi odpravo posledic katastrofalnega potresa 6. februarja z izgradnjo 650.000 novih hiš, od tega 319.000 v letu dni, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Njegova stranka je ob tem danes predstavila tudi svoje kandidate za parlamentarne volitve, potem ko je opozicija v preteklih dneh že začela volilno kampanjo.

Turčijo je februarja prizadel uničujoč potres, ki je poglobil krizo v državi. Foto: Reuters
Turčijo je februarja prizadel uničujoč potres, ki je poglobil krizo v državi. Foto: Reuters

Na oblasti že 20 let

Parlamentarne in predsedniške volitve bodo potekale 14. maja. Pomenile bodo veliko preizkušnjo za Erdogana, ki je na oblasti že 20 let in se spopada s težavami pri obvladovanju gospodarske krize v državi. Ta se je po februarskem uničujočem potresu na jugovzhodu države, v katerem je umrlo več kot 50.000 ljudi, le še poglobila.

Med njegovimi tremi predsedniškimi protikandidati je sicer najobetavnejši Kemal Kilicdaroglu, vodja levosredinske Republikanske ljudske stranke (CHP). Kandidira za široko opozicijsko zavezništvo različnih političnih taborov.

Ustavno sodišče odloča o prepovedi HDP-ja

Postopek za prepoved oziroma razpustitev prokurdske Ljudske demokratične stranke (HDP), druge najmočnejše opozicijske stranke, je medtem danes na ustavnem sodišču prešel v zadnjo fazo, saj so ustavni sodniki poročevalca pozvali, naj konča poročilo o primeru, potem ko stranka HDP do danes ni predstavila svoje obrambe. Po tem poročilu bodo ustavni sodniki sprejeli dokončno odločitev.

Pred tem so sicer zavrnili pritožbo HDP-ja, da bi odločitev sprejeli po volitvah.

Namen postopka, ki ga številni turški in tuji opazovalci kritizirajo kot politično motiviranega, je prepovedati HDP zaradi domnevnih povezav s prepovedano Delavsko stranko Kudistana (PKK). HDP povezave zanika, ker pričakuje prepoved, pa se je odločil, da bo na volitvah nastopil pod okriljem druge stranke.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je danes turško ustavno sodišče pozvala, naj odstopi od primera, in opozorila, da bi prepoved HDP-ja pomenila "kršitev pravic do svobode izražanja in združevanja".

Turčija pred prelomnimi volitvami