Erdogan je predsednik od leta 2014 in se bo na majskih predsedniških volitvah potegoval za nov mandat.  Foto: Reuters
Erdogan je predsednik od leta 2014 in se bo na majskih predsedniških volitvah potegoval za nov mandat. Foto: Reuters

"Švedska naj od nas ne pričakuje podpore za Nato," je v svojem prvem uradnem odzivu na dejanje švedsko-danskega politika Paludana, znanega po protiislamskih stališčih, dejal Erdogan.

"Če ne spoštujete Turčije ali verskih prepričanj muslimanov, potem od nas ne morete dobiti podpore pri vključitvi v Nato," je dodal turški predsednik v odzivu na sobotni protest v švedski prestolnici, ki so ga švedske oblasti kljub nasprotovanju Ankare odobrile. Dejanje sežiga je ob tem označil za sramoto.

"Če imate pripadnike terorističnih organizacij in sovražnike islama tako radi in jih ščitite, potem vam svetujem, da pri njih poiščete podporo za varnost svojih držav," je še dodal Erdogan.

Švedski politiki so sicer obsodili dejanja skrajneža, vendar so hkrati tudi branili široko opredelitev svobode govora v svoji državi. "Svoboda izražanja je temeljni del demokracije," je na Twitterju zapisal švedski premier Ulf Kristersson.

"Toda, kar je zakonito, ni nujno primerno. Sežiganje knjig, ki so za mnoge svete, je zelo nespoštljivo dejanje," je še dejal premier, medtem ko je Erdogan ocenil, da gre za zločin iz sovraštva, ki ga ni mogoče braniti s svobodo govora.

Po ruskem napadu na Ukrajino je Švedska skupaj s Finsko po desetletjih nevtralnosti maja lani zaprosila za članstvo v Natu. Doslej je njuna pristopna protokola ratificiralo 28 od skupno 30 članic zveze, končno soglasje morata dati le še madžarski in turški parlament.

Vendar pa Turčija ratifikacijo pogojuje z več zahtevami, med drugim z izročitvijo več ljudi, ki jih Ankara obravnava kot teroriste. Pri tem gre predvsem za domnevne borce v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) in privržence islamskega klerika Fethullaha Gülena.

Ankara je prejšnji petek zaradi protesta že drugič v dveh tednih na pogovor poklicala švedskega veleposlanika. Predtem ga je poklicala v odziv na videoposnetek kurdskih aktivistov v Stockholmu, ki prikazuje lutko Erdogana, obešeno za noge. Obenem so turškega predsednika na Twitterju primerjali z italijanskim fašističnim diktatorjem Benitom Mussolinijem.

Protiislamska dejanja Paludana, ki je bil v preteklosti sicer že obsojen zaradi rasizma, so lani sprožila nemire po vsej Švedski. Na enem od zborovanj svoje skrajno desne stranke Trda linija je namreč že nameraval zažgati Koran.

V soboto so v Stockholmu potekali protesti proti turškemu predsedniku. Foto: Reuters
V soboto so v Stockholmu potekali protesti proti turškemu predsedniku. Foto: Reuters