Bülenta Kenesa Turčija obtožuje vpletenosti v poskus državnega udara leta 2016. Foto: Reuters
Bülenta Kenesa Turčija obtožuje vpletenosti v poskus državnega udara leta 2016. Foto: Reuters

Kot je navedlo sodišče, nekatere od obtožb zoper Bülenta Kenesa na Švedskem niso zločini, kar skupaj s politično naravo primera in njegovim statusom begunca na Švedskem onemogoča njegovo izročitev. "Obstaja tudi nevarnost preganjanja na podlagi političnih prepričanj te osebe. Izročitve tako ne more biti," je v izjavi dejal sodnik Petter Asp in pojasnil, da posledično švedska vlada ne more ugoditi zahtevi po izročitvi.

Bülent Kenes, ki zdaj dela za Stockholmski center za svobodo – združenje, ki so ga ustanovili turški oporečniki v izgnanstvu, je povedal, da je "srečen zaradi odločitve", in poudaril, da si je obtožbe proti njemu "izmislil Erdoganov režim".

Kenes je sicer edini posameznik, ki ga je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan identificiral po imenu med desetinami ljudi, katerih izročitev želi Ankara v zameno za ratifikacijo pristopnih protokolov za članstvo Švedske v zvezi Nato.

Erdogan je namreč na vprašanje glede "teroristov", za katere želi, da jih izroči Švedska, novinarjem na skupni tiskovni konferenci s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom na začetku novembra v Ankari povedal, da je Kenes na seznamu želenih ljudi.

Na začetku meseca je sicer Švedska v Turčijo izgnala prvega človeka, obsojenega zaradi članstva v Kurdski delavski stranki (PKK), ki jo ima Ankara za teroristično organizacijo. To je bila prva izročitev Švedske, odkar je v prizadevanjih za članstvo v zavezništvu s Turčijo podpisala memorandum, ki vključuje ukrepe proti PKK-ju in izročanje njenih članov.