Sestava nove vlade. Foto: Reuters
Sestava nove vlade. Foto: Reuters

Erdogan je v soboto po svečani večerji ob inavguraciji, ki se je je udeležilo več deset predsednikov držav in vlad z vsega sveta, pa tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg ter predstavnika Rusije in Kitajske, v predsedniški palači Cankaya oznanil sestavo nove vlade.

V skladu s pričakovanji vodenje ministrstva za finance prevzema 56-letni Mehmet Simsek, ki je to funkcijo že opravljal med letoma 2009 in 2015, nato je bil do leta 2018 tudi podpredsednik vlade, pristojen za gospodarsko politiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji ekonomist ameriške banke Merrill Lynch bo zadolžen za vzpostavitev reda v finančni politiki, da bi Turčija znova pridobila zaupanje tujih vlagateljev. Država se namreč v zadnjih letih spopada s hudo gospodarsko krizo in visoko inflacijo, zato je bila ekonomska politika ena od glavnih tem pred nedavnimi volitvami.

Poleg ministrstva za finance bodo spremembe tudi na zunanjem ministrstvu, kjer bo Mevluta Cavusogluja zamenjal Hakan Fidan, nekdanji vodja turške obveščevalne službe MIT.

Obrambno ministrstvo pa bo prevzel Yasar Güler, načelnik generalštaba turških oboroženih sil. Zamenjal bo Hulusija Akarja, prav tako nekdanjega načelnika generalštaba, ki je bil na tem položaju od julija 2018.

Na svojih položajih ostajata le dva ministra iz prejšnje vlade, in sicer minister za zdravstvo Fahrettin Koca ter minister za kulturo in turizem Mehmet Ersoy. Podpredsednik vlade je postal Cevdet Yilmaz, ki je v preteklih Erdoganovih vladah že zasedal različne ministrske položaje.

V novi vladi je le ena ženska, in sicer Mahinur Ozdemir Goktas, ki bo vodila resor za družino in socialne storitve.

Erdogan je v soboto v parlamentu v Ankari prisegel za tretji petletni predsedniški mandat, potem ko je pred tednom dni z 52,2 odstotka glasov zmagal v drugem krogu predsedniških volitev. V prisegi, ki so jo z aplavzom pospremili poslanci njegove vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je obljubil, da bo spoštoval vrednote sekularne republike in zagovarjal človekove pravice.