"Če smo skupaj v Natu in če želite ohraniti enotnost zavezništva, morate delovati iskreno," je Recep Tayyip Erdogan pozval ZDA. Foto: Reuters

Turčija je v nedeljo obtožila PKK, da so njegovi pripadniki ubili 13 Turkov, večinoma vojake in policiste, ki so jih ugrabili na jugovzhodu Turčije in jih zadrževali v Iraku. Turški obrambni minister Hulusi Akar je povedal, da so turški vojaki našli 13 trupel v jami v pokrajini Gara na severu Iraka, kjer od srede izvajajo operacijo proti PKK-ju. Ta je potrdil smrt 13 turških ujetnikov, a zavrnil trditve Ankare. Trdijo, da so bili ubiti med turškim letalskim obstreljevanjem jame, v kateri so jih zadrževali.

Erdogan ameriški odziv označil za farso

Ankara in njene zahodne zaveznice, tudi ZDA, PKK uvrščajo med teroristične skupine. Washington pa v Siriji v okviru boja proti skrajni skupini, samooklicani Islamski državi, podpira druge kurdske uporniške skupine, ki jih ima Ankara za vejo PKK-ja. Ameriška podpora kurdskim milicam YPG v Siriji je tako že leta vir napetosti v odnosih med ZDA in Turčijo.

Ameriški State Department je obžaloval smrt turških državljanov in jo najostreje obsodil, "če bodo potrjene informacije, da so jih ubili pripadniki PKK-ja, ki je teroristična organizacija". Erdogan je ameriški odziv označil za farso: "Tudi če trdijo drugače, ZDA očitno podpirajo teroriste PKK-ja. Če smo skupaj v Natu in če želite ohraniti enotnost zavezništva, morate delovati iskreno. Ne morete biti na strani teroristov, če se želite postaviti na eno od strani, bodite na naši strani."

Antony Blinken je poudaril pomen odnosov med državama kot tudi njune skupne interese v boju proti terorizmu. Znova je Ankaro pozval, naj se odpove ruskemu protiraketnemu sistemu S-400, ki po mnenju ZDA pomeni grožnjo varnosti Nata. Foto: Reuters
Antony Blinken je poudaril pomen odnosov med državama kot tudi njune skupne interese v boju proti terorizmu. Znova je Ankaro pozval, naj se odpove ruskemu protiraketnemu sistemu S-400, ki po mnenju ZDA pomeni grožnjo varnosti Nata. Foto: Reuters

Turško zunanje ministrstvo je v ponedeljek na pogovor poklicalo ameriškega veleposlanika v državi Davida Satterfielda. Izrazilo je oster protest in nezadovoljstvo, ker Washington ni takoj sprejel turške razlage dogodkov. Po prvem telefonskem pogovoru turškega zunanjega ministra Mevlüta Cavusogluja z novim ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom pa so v Washingtonu pritrdili Ankari, da so za smrt 13 turških državljanov odgovorni teroristi PKK-ja. "Državni sekretar je izrazil sožalje ob smrti turških talcev v severnem Iraku in potrdil stališče, da so za njihovo smrt odgovorni teroristi PKK-ja," je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Obsežna operacija turške policije

Po najdbi mrtvih turških ujetnikov v Iraku je turška policija medtem izvedla obsežno operacijo proti domnevnim podpornikom PKK-ja v več kot 40 mestih po Turčiji in prijela 718 ljudi, je sporočilo turško notranje ministrstvo. Prijeli so tudi tamkajšnje vodje prokurdske Ljudske demokratične stranke (HDP), druge največje opozicijske stranke v državi. Ankara trdi, da je stranka HDP podaljšek prepovedanega PKK-ja.

Turčija na goratem severu Iraka redno izvaja napade na letalska oporišča PKK-ja, ki je vodil oborožen upor proti turški državi od leta 1984 in v katerem je bilo ubitih več deset tisoč ljudi. Turške operacije so vir konflikta z iraško vlado. Erdogan je znova ponovil, da bodo turške sile "poskrbele" za PKK na severu Iraka, če Bagdad tega ni sposoben storiti.