Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: EPA
Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: EPA

Poljske oblasti so namreč zavrnile njihove vloge za sklenitev zakonske zveze z utemeljitvijo, da zakonsko zvezo lahko skleneta le moški in ženska.

Sodišče v Strasbourgu je sodbo izreklo na podlagi pritožbe desetih poljskih državljanov, ki živijo v istospolnih razmerjih. Različna sodišča na Poljskem so zavrnila več pritožb, ki so jih vložili prizadeti, zato so se obrnili na ESČP, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pritožbi na ESČP je deseterica državljanov Poljske trdila, da imajo težave, ker od oblasti ne morejo pridobiti uradnega priznanja partnerskega razmerja. To jih je postavilo v neenakopraven položaj, med drugim v povezavi s socialnimi pravicami in plačevanjem davkov.

ESČP je podprl njihove argumente in navedel, da morajo države zagotoviti pravni okvir, ki istospolnim parom omogoča ustrezno priznanje in zaščito njihovega razmerja.

Ob tem je sodišče pojasnilo, da priznanje razmerja ne pomeni zgolj tradicionalne zakonske zveze. Oblasti lahko same določijo drugačen način pravnega priznanja istospolnega partnerstva, če je ta ustrezen, vendar pa je na Poljskem zakonska zveza trenutno edini zakonit način za formalizacijo razmerja.

Sodišče je v razsodbi opozorilo še na poročila o sovražnem odnosu poljskih oblasti do istospolno usmerjenih posameznikov in drugih spolnih manjšin. Letos je sodišče v Strasbourgu zaradi podobnih kršitev že obsodilo tudi Rusijo, Romunijo, Bolgarijo in Ukrajino.