Estonska premierka Kaja Kallas. Foto: EPA
Estonska premierka Kaja Kallas. Foto: EPA

Talin trdi, da je Moskva šele po začetku invazije v Ukrajini februarja 2022 začela nasprotovati položaju boj na mejni reki, s katerimi preprečujejo, da bi ladje nenamerno zašle v vode sosednje države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Estonska mejna straža je danes sporočila, da je Rusija letos napovedala, da se ne bo strinjala s položajem skoraj polovice boj, danes ob 3. uri zjutraj pa so opazili, da jih je ruska mejna straža začela odstranjevati.

Estonska premierka Kallas je v odzivu poudarila, da gre za incident na meji, da so za dodatne informacije vzpostavili stike z Moskvo in da natančne okoliščine še razjasnjujejo. Rusijo je obtožila, da v povezavi z mejo "ustvarja strah in tesnobo, da bi sejala negotovost v naših družbah". "To se kaže kot širši vzorec," je dejala.

O ruskih spornih težnjah na meji je že v sredo poročala druga baltska država, Litva, ki je zaradi načrtov Moskve za razširitev morske meje v litovske in finske vode v Baltskem morju na pogovor poklicala ruskega veleposlanika v državi in od njega zahtevala pojasnila. Vilna je ob tem Moskvo obtožila izvajanja taktike hibridnega vojskovanja.

Rusko obrambno ministrstvo je namreč v torek objavilo dokument, ki kaže, da Moskva z januarjem 2025 načrtuje razširitev svojih teritorialnih voda s spremembo svoje morske meje v Baltskem morju z Litvo in Finsko tako, da bi njune teritorialne vode razglasila za ruske.