Kaja Kallas. Foto: EPA
Kaja Kallas. Foto: EPA

V govoru je opozorila pred električnimi mrki v vseh treh baltskih državah. "Modro bi bilo biti pripravljen na morebitne izpade električne energije, kar vključuje javne organe, podjetja in vsakega posameznika," je sporočila ter zagotovila, da bodo morebitne motnje "začasne".

Rusko veleposlaništvo v Estoniji se je v petek odzvalo, da Rusija "ne spodbuja" izstopa baltskih držav iz skupnega omrežja.

Estonija, Latvija in Litva so še zmeraj vpete v skupno električno omrežje z Rusijo in Belorusijo, čeprav je minilo že 30 let od odcepitve od Sovjetske zveze in 17 let od priključitve Evropski uniji.

V skladu z načrti naj bi se baltske države sicer na omrežje EU-ja priključile do leta 2025. Bruselj je projektu namenil 1,6 milijarde evrov.

Litva pripravljena nadomestiti elektriko v 24 urah

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je sicer junija zagotovil, da je njegova država pripravljena, če jo Rusija odklopi iz omrežja. Litva je rusko potezo pričakovala zaradi blokade železniških povezav do ruske eksklave Kaliningrad.

Litovski dobavitelj elektrike Litgrid je nato julija zagotovil, da bi se v primeru odklopa evropske elektroenergetsko omrežje ENTSO-E z omrežji baltskih držav povezalo v 24 urah, če bi prišlo do odklopa Rusije.

"Če bi nas Rusija že danes odklopila, bi bili pripravljeni. Naša analiza kaže, da oskrba z električno energijo ne bi bila racionalizirana, resnih motenj ni pričakovati," je takrat dejal direktor Litgrida.

Estonija na vaje poklicala rezerviste

Prizor z vojaških vaj v Estoniji marca letos. Foto: EPA
Prizor z vojaških vaj v Estoniji marca letos. Foto: EPA

Estonska premierka Kallas je sicer v četrtek zvečer napovedala tudi vojaško vajo hitre obrambne pripravljenosti. Na vsakoletno vojaško vajo je bilo letos vpoklicanih tudi 3000 rezervistov, vendar je premierka zagotovila, da trenutno "ni neposredne vojaške grožnje državi".

Premierka je nagovorila tudi ruske državljane, ki živijo v Estoniji, in jih pozvala, naj ignorirajo morebitni vojaški poziv Rusije za vojno v Ukrajini. "Ne odhajajte, ker ni poti nazaj," je posvarila.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo odredil delno mobilizacijo v Rusiji. Vpoklicali naj bi okoli 300.000 rezervistov in ljudi, ki imajo izkušnje z bojevanjem.