Občinska poslopja na severu Kosova varujejo pripadniki Kforja. Foto: Reuters
Občinska poslopja na severu Kosova varujejo pripadniki Kforja. Foto: Reuters

"Evropska unija najostreje obsoja nasilna dejanja proti državljanom, enotam Kforja, organom pregona in medijem na severu Kosova. Nasilju bi se bilo mogoče izogniti in se mu je treba izogniti tudi v prihodnje," je danes sporočil Borrell.

Kosovo in Srbijo je pozval, naj "nemudoma in brezpogojno sprejmeta ukrepe za umiritev razmer, prenehata uporabljati razdiralno retoriko in se vzdržita vseh nadaljnjih neusklajenih dejanj".

"EU je pripravljen na odločne ukrepe. Če se napetosti ne bodo umirile, bo to imelo negativne posledice," je poudaril in ponovil, da morata obe državi nujno vzpostaviti mir.

EU po besedah Borrella pričakuje, da se takoj prekinejo policijske operacije v bližini občinskih stavb na severu Kosova, novoizvoljeni župani, etnični Albanci, pa da svoje naloge začasno opravljajo v drugih prostorih.

Prištino je pozval tudi k takojšnji izvedbi novih lokalnih volitev v štirih kosovskih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom, k zagotovitvi sodelovanja Srbov na volitvah in začetku vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga pod okriljem EU-ja.

Protest Srbov se nadaljuje

Srbi na severu Kosova medtem nadaljujejo proteste pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Pripadnike Kforja in lokalne prebivalce ločujeta bodeča žica in kovinska ograja, na katero so Srbi obesili srbske zastave.

V občinskih poslopjih so tudi danes pripadniki kosovske policije in posebnih enot, okoli zgradb pa so razporejeni pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor.

V Zvečanu pripadniki Kforja nadzirajo tudi pet vstopnih točk v mesto, da bi preprečili prehod pripadnikov kosovskih posebnih enot v bližino protestnikov. To je bila ena izmed zahtev tamkajšnje najmočnejše stranke Srbska lista, da preprečijo morebitne incidente.

Prizor v Leposaviću. Foto: Reuters
Prizor v Leposaviću. Foto: Reuters

Srbski protestniki že več kot teden dni nasprotujejo začetku dela novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom.

Ti so namreč prejšnji teden ob pomoči kosovske policije skušali vstopiti v občinska poslopja. Ob tem so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov.

Srbi na severu Kosova se niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti županov albanske narodnosti v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Da bi se napetosti v državi umirile, so Evropska unija, Nemčija in Francija pozvale Prištino k takojšnji izvedbi novih lokalnih volitev na severu Kosova. Poleg tega so pozvali tudi k zagotovitvi sodelovanja Srbov na volitvah in začetku vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga pod okriljem EU-ja.

Turčija bo poslala enote na Kosovo

Turčija bo po prošnji Nata, da se pridruži silam Kforja na Kosovo, tja napotila svoje posebne enote, je objavilo turško obrambno ministrstvo.

Ministrstvo je še pozvalo k zadržanosti in konstruktivnemu dialogu za rešitev krize, ki bi lahko, kot pravijo, škodovala regionalni varnosti in stabilnosti.

Turške enote bodo na Kosovo prispele v nedeljo in ponedeljek. Nato je sporočil, da bo dodatno okrepil svoje sile na Kosovu, ki zdaj štejejo 4000 pripadnikov.