Foto: Reuters
Foto: Reuters

Europolove ekipe pomagajo nacionalnim organom pri varnostnih pregledih in preiskavah na evropskih zunanjih mejah. Njihova naloga bo predvsem zbiranje informacij na terenu ter "odkrivanje kriminalcev in teroristov, ki skušajo skupaj z begunci vstopiti v EU in izkoristiti razmere", je pojasnil Europol.

Za zdaj so v Litvi, na Poljskem, v Romuniji, na Slovaškem in v Moldaviji, kmalu pa naj bi svoje enote poslali tudi na Madžarsko.

Podobne ekipe je Europol napotil v sredozemske države že leta 2016, ko so se na njihove meje zgrnile množice prebežnikov z vzhoda, predvsem iz Sirije in Afganistana.

Tokratna akcija dopolnjuje že obstoječe dejavno sodelovanje Europola z ukrajinskimi organi kazenskega pregona. Evropski policijski urad je že pred časom opozoril, da bi lahko ukrajinski begunci ob prihodu v EU postali žrtve trgovine z ljudmi, in članice EU-ja pozval k pozornosti.

Vzhodna Evropa je ključna izvorna regija za trgovino z ljudmi po celotnem EU-ju. Iz te regije prihajajo tudi člani številnih kriminalnih združb, so še dodali pri Europolu.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.