Španska civilna garda je sporočila, da je razbila mamilarski kartel, ki naj bi bil odgovoren za približno polovico kokaina, ki pride v Evropo. Foto: Reuters
Španska civilna garda je sporočila, da je razbila mamilarski kartel, ki naj bi bil odgovoren za približno polovico kokaina, ki pride v Evropo. Foto: Reuters

Policijska preiskava, ki jo je vodila španska civilna garda in koordiniral Europol, je ugotovila, da je balkanski kartel pri tihotapljenju kokaina iz Kolumbije, Brazilije in Ekvadorja v države EU-ja uporabljal logistična središča v zahodni Afriki in na Kanarskih otokih. Po vstopu v EU so mamila pretovorili prek distribucijskih centrov v Belgiji, na Hrvaškem, v Nemčiji, Italiji in Španiji.

Europol je v četrtek zapisal, da so imeli vodje organizacije za preprodajo mamil začasni sedež v Turčiji in Dubaju, od koder so vodili nadzorne in poveljniške centre kriminalne mreže.

Europol je zapisal, da so "preiskave pokazale na resno grožnjo – sposobnost osumljencev, da tesno sodelujejo in dolgoročno razporejajo sodelavce na lokacije, ki jim omogočajo obsežne operacije trgovine z mamili." Preiskavo je koordinirala Europolova operativna skupina, ki je sodelovala s službami v Belgiji, Braziliji, Hrvaški, Nemčiji, Italiji, Srbiji in Turčiji.

Avgusta 2023 so pripadniki španske civilne garde v bližini Kanarskih otokov prestregli plovilo s 700 kilogrami kokaina na krovu. Analiza šifrirane komunikacije je razkrila, da operacije vodi skupina z zahodnega Balkana, primerjava obveščevalnih podatkov pa je pokazala, da so kriminalne dejavnosti iste skupine preiskovali že v Belgiji, Nemčiji in Srbiji. Hrvaško-italijanska posadka je predtem iz Brazilije v Španijo uvozila najmanj 500 kilogramov kokaina in bila povezana tudi s pošiljko ene tone kokaina, ki so ga na Kanarskih otokih zasegli septembra 2020.

Španska policija je 12. junija aretirala štiri ljudi ter izvedla sedem hišnih preiskav, kjer je zasegla več nakita in ročnih ur, orožje, strelivo ter 109.000 evrov v gotovini.

Policijske enote sodelujočih držav so aretirale 40 ljudi, zasegle osem ton kokaina v Belgiji, Španiji in na Nizozemskem ter zasegle 12,5 milijona evrov premoženja v različnih evropskih državah, tri milijone dolarjev v Braziliji ter več kot 50 milijonov evrov v Srbiji.

Marca 2024 je brazilska preiskava pranja denarja trgovine z mamili razkrila, da je bilo na skoraj 500 bančnih računih v preteklih letih opravljenih za več kot dve milijardi brazilskih realov transakcij, kar znaša okoli 371 milijonov evrov.