Foto: EPA
Foto: EPA

V operaciji so zasegli 30 ton kokaina, aretacije pa opravili v Belgiji, Franciji, Nizozemski in Španiji, pri čemer naj bi ena "še posebej velika riba" prihajala iz Nizozemske, a s sedežem v Dubaju. Kokain je po večini prihajal iz Južne Amerike prek pristaniških mest Rotterdam in Antwerpen.

"Mamilarski carji, ki jih ima Europol za tarče visoke vrednosti, so se povezali in oblikovali t. i. superkartel, ki je nadzoroval okoli tretjino trgovine s kokainom v Evropi," so sporočili iz Europola. "Pod njihovim nadzorom in poveljstvom so v Evropo uvozili orjaške količine kokaina, v sklopu preiskav pa je Europol s partnerji zasegel več kot 30 ton mamil."

V Dubaju so aretirali dva "visokopozicionirana" osumljenca s povezavami s Francijo, dva sta imela nizozemsko navezo, dva pa špansko. Še deset ljudi so aretirali v Belgiji, šest v Franciji in 13 v Španiji, poroča AFP.

Lani so v okviru enake operacije na Nizozemskem aretirali 14 ljudi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Omenjene aretacije so zadnje v vrsti, potem ko je policiji lani uspelo vdreti v sofisticiran zakodiran telefonski sistem SKY ECC, ki so ga uporabljale kriminalne združbe.

Vse poti vodijo v Dubaj?

Nizozemsko tožilstvo je sporočilo, da bodo od Združenih arabskih emiratov zahtevali izročitev osumljencev. Eden od njih je 37-letni moški z dvojnim državljanstvom (nizozemskim in maroškim), ki naj bi v letih 2020 in 2021 na Nizozemsko uvozil na tisoče kilogramov kokaina.

"To so resni zločini, ki se nanašajo na mednarodno trgovino z mamili, večinoma iz Južne Amerike prek pristanišč v Antwerpnu in Rotterdamu," so sporočili z nizozemskega tožilstva.
Drugi aretirani je 40-letni dvojni državljan Nizozemske in Bosne in Hercegovine. "Eden od nizozemskih osumljencev je izjemno velika riba," je povedal vir iz Europola.

Nizozemski osumljenci naj bi bili povezani z Ridouanom Taghijem, ki so ga aretirali v Dubaju leta 2019 in mu zdaj sodijo na Nizozemskem. Taghi naj bi bil vodja velike skupine za tihotapljenje kokaina s sedežem v Amsterdamu, med drugim pa je obtožen tudi umora.

Španska civilna garda je medtem sporočila, da so 8. novembra v Barceloni, Madridu in Malagi aretirali 13 ljudi, potem ko so v zabojniku v pristanišču v Valencii odkrili 698 kilogramov kokaina. Vodja tihotapske operacije, britanski državljan, je po poskusu aretacije v Španiji zbežal v Dubaj in je svoje posle nadaljeval od tam. Kokain je uvažal iz Paname, njegov dobavitelj, državljan Paname, pa je prav tako živel v Dubaju.

Europol razbil evropski super kartel