V več evropskih državah so letos zasegli rekordne količine kokaina. Foto: AP
V več evropskih državah so letos zasegli rekordne količine kokaina. Foto: AP

Večja raznolikost ponudbe in uporabe mamil prinaša nove izzive za politiko in zdravstveno varstvo na področju mamil v Evropi, opozarja Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami, ki je v Bruslju predstavil Evropsko poročilo o mamilih za leto 2023: Trendi in razvoj.

Poročilo vsebuje najnovejši pregled stanja na področju prepovedanih mamil v Evropi ter proučuje ključne trende in nastajajoče grožnje.

Razpoložljivost mamil je še vedno visoka pri vseh vrstah snovi, obseg in zapletenost proizvodnje prepovedanih mamil v Evropi pa se še naprej povečujeta. Uporabniki mamil so zdaj izpostavljeni širši paleti psihoaktivnih snovi, ki so pogosto zelo močne in čiste. Ker se lahko ta mamila prodajajo v praških ali tabletah, podobnih zdravilom, uporabniki morda ne vedo, kaj jemljejo.

Poročilo tako poudarja potrebo po učinkovitih strategijah obveščanja o tveganjih kot tudi po boljših sodnomedicinskih in toksikoloških podatkih za boljše razumevanje groženj, ki jih predstavljajo nove in močne sintetične snovi, mešanice mamil, ponarejene snovi, spreminjajoči se trgi mamil in vzorci uporabe.

Sorodna novica Antwerpen – kokainska prestolnica Evrope?

Vsepovsod, vse, vsakdo

"Letošnje poročilo jasno opozarja, da so težave s prepovedanimi mamili v vsej naši družbi. To lahko povzamem z besedami: vsepovsod, vse, vsakdo. Uveljavljena prepovedana mamila so zdaj široko dostopna, še naprej pa se pojavljajo nove močne snovi," je dejal direktor EMCDDA Alexis Goosdeel.

V pregled so bile zajeta najrazličnejša prepovedana mamila, od opioidov in stimulansov do novih proizvodov iz konoplje in disociativnih mamil, kot je denimo ketamin.

Konoplja ostaja najpogosteje uporabljeno prepovedano mamilo v Evropi. Ocenjuje se, da je v zadnjem letu konopljo uporabilo približno osem odstotkov (22,6 milijona) odraslih Evropejcev, navaja poročilo.

Kokain je najpogosteje uporabljeno prepovedano stimulativno mamilo v Evropi, ki ga je v zadnjem letu uporabljalo približno 1,3 odstotka (3,7 milijona) odraslih Evropejcev. Heroin pa ostaja najpogosteje uporabljan prepovedan opioid v Evropi, vendar pa na nekaterih območjih narašča tudi zaskrbljenost zaradi uporabe sintetičnih opioidov.

Sorodna novica Po epidemiji heroina na Sejšele pljusknil še kokain

Preprodaja velikih količin kokaina prek evropskih morskih pristanišč v komercialnih zabojnikih spodbuja današnjo veliko razpoložljivost mamil. Leta 2021 so države članice EU-ja zasegle rekordne 303 tone kokaina. Preliminarni podatki za leto 2022 kažejo, da so lani samo v pristaniščih Antwerpen in Rotterdam prestregli 162 ton.

Nujno sodelovanje s tretjimi državami

Po besedah evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson je ključnega pomena, da EU v svetovnem boju proti prometu s prepovedanimi mamili sodeluje s tretjimi državami.

"Zdaj je tudi pravi trenutek, da center EMCDDA dobi okrepljen mandat in mednarodno vlogo, ki mu bosta omogočila, da bo lažje sledil tej spreminjajoči se problematiki mamil," je ob tem poudarila komisarka.

Center EMCDDA bo julija prihodnje leto postal nova Agencija EU-ja za mamila z okrepljenim mandatom, ki ji bo omogočil močnejšo vlogo pri obravnavanju trenutnih in prihodnjih izzivov, povezanih s pojavom mamil.