V Benetke se je vrnilo življenje - maske pa padajo. Foto: Reuters
V Benetke se je vrnilo življenje - maske pa padajo. Foto: Reuters

Johnson naj bi v ponedeljek sporočil, ali bodo še zadnje omejitve v Veliki Britaniji razrahljane 21. junija, kot je bilo napovedano, ali pa bodo ukrepi podaljšani za mesec dni.

Vlada je upala, da bodo z uspešno kampanjo cepljenja, s katero so bili v svetovnem vrhu, lahko že junija odpravili omejitve glede zbiranja v notranjih prostorih in omejitve pri strežbi v restavracijah in pivnicah, ki za zdaj lahko poteka samo za mizo.

A naglo širjenje indijske različice je te načrte močno ogrozilo, kar pomeni, da bo vlada najverjetneje zamaknila sproščanje ukrepov za slab mesec dni, na 19. julij, poroča Daily Telegraph.

Čeprav je Johnson dejal, da bodo oblasti še naprej preučevale podatke, preden bodo sprejele odločitev, je bil precej manj optimističen kot še konec maja.

V Londonu so restavracije in lokali polni - a za strežbo v notranjih prostorih še vedno veljajo omejitve. Foto: Reuters
V Londonu so restavracije in lokali polni - a za strežbo v notranjih prostorih še vedno veljajo omejitve. Foto: Reuters

"Jasno je, da je indijska različica bolj prenosljiva, res je tudi, da števili okužb in hospitalizacij naraščata," je dejal Johnson za Sky News.

"Trenutno še ne vemo, ali se bo to odražalo tudi na številu smrtnih primerov, a očitno je zadeva zelo resna."

Omejitve do pomladi 2022?

Morebitni zamik sproščanja je bil v javnosti deležen mešanih odzivov. Kar nekaj politikov je do njega kritičnih. Neimenovani britanski minister je tako za Sunday Telegraph opozoril, da če vlada ne razrahlja ukrepov v prihodnjih šestih tednih, bi lahko ti ostali v veljavi vse do pomladi 2022.

"Zelo me skrbi, da nas ljudje, ki nas želijo še vedno imeti zaprte, hočejo imeti zaprte permanentno in merijo na "0 okužb". Ko enkrat začneš zamikati rahljanje do pomladi, vzpostavljaš nekakšen semipermanenten nadzor nad človeškimi življenji," je posvaril.

  • V Rusiji največ novih okužb od februarja

V Rusiji pa so v zadnjem dnevu potrdili 14.723 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od 13. februarja. V državi v zadnjih dneh zaznavajo rast števila novih okužb, v soboto so poročali o 13.510 novih primerih. V zadnjem dnevu je umrlo še 357 covidnih bolnikov.

Skupno so v državi doslej potrdili več kot 5,2 milijona okužb, s covidom pa je umrlo 126.430 ljudi.

Moskva vabi na cepljenje z loterijo

Da bi spodbudil prebivalce prestolnice k cepljenju, pa moskovski župan Sergej Sobjanin Moskovčane mami z osvojitvijo avtomobila. Oblasti si namreč želijo okrepiti tempo cepljenja, potem ko je ta zastal, okužbe pa so v porastu.

"Od 14. junija do 11. julija bodo prebivalci, ki bodo prišli po svoj prvi odmerek cepiva, v žrebu za nov avtomobil," je na svoji spletni strani napovedal Sobjanin. Vsak teden bodo izžrebali pet avtomobilov, vsak vreden okoli milijon rubljev (11.500 evrov). "Ampak, jasno, glavni cilj cepljenih se ne more primerjati z nobenim avtomobilom – gre za njihovo zdravje in duševni mir," je še dodal.

V Moskvi so v zadnjem dnevu poročali o 7704 novih okužbah, kar je največ v pol leta. Kljub strogemu zaprtju države po izbruhu pandemije lani spomladi so oblasti do sredine poletja lani sprostile večino ukrepov, da bi tako rešili gospodarstvo.

Rusija je množično cepljenje z domačim Sputnikom V, ki ga ruski predsednik Vladimir Putin oglašuje kot najboljšega na svetu, začela decembra. Za zdaj je najmanj en odmerek prejelo 12 odstotkov prebivalstva, ankete pa kažejo, da se večina Rusov ne namerava cepiti.

Zasilna bolnišnica za covidne bolnike v Moskvi. Foto: Reuters
Zasilna bolnišnica za covidne bolnike v Moskvi. Foto: Reuters
  • Evropa se odpira

Večina evropskih držav pa sicer zaznava upad okužb in se pospešeno odpira.

Francija je tako ta teden vstopila v tretjo fazo sproščanja – policijsko uro so z 21. zamaknili na 23. uro, restavracije in kavarne pa lahko znova strežejo tudi v notranjih prostorih, s 50-odstotno zasedenostjo. Prav tako so se znova odprle telovadnice, kinematografi in gledališča pa zdaj lahko delujejo s 65-odstotno kapaciteto.

Odpira se tudi Nemčija, čeprav ima vsaka zvezna dežela svoja pravila. Še vedno pa Nemci potrebujejo negativen izvid testa za določene storitve, kot so določeni nakupi ali frizer.

V Italiji tako nizkega števila okužb niso imeli že od oktobra in do konca junija se pričakuje, da bodo vse pokrajine na semaforju obarvane v belo. 21. junija naj bi tudi odpravili policijsko uro, restavracije pa so s 1. junijem lahko začele streči tudi v notranjih prostorih.