Vučić je madžarskemu premierju izročil državno priznanje za posebne zasluge pri krepitvi miroljubnega sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama. Foto: EPA
Vučić je madžarskemu premierju izročil državno priznanje za posebne zasluge pri krepitvi miroljubnega sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama. Foto: EPA

Vučić je ob energetski krizi poudaril pomembnost krepitve sodelovanja med državama in madžarskemu kolegu predstavil težave, s katerimi se spopada Srbija.

"Hvala, ker ste v teh mesecih, ko vsi gledajo nase, pomagali Srbiji, da bo lažje preživela to dolgo in hladno zimo," je dejal Vučić, potem ko je madžarskemu premierju izročil državno priznanje za posebne zasluge pri krepitvi miroljubnega sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama.

Madžarski premier se je zahvalil za podporo pri evropskih integracijah Srbije in vseh pomembnih regionalnih vprašanjih in presodil, da imata državi najboljše odnose v sodobni zgodovini. Opozoril je na vprašanje, kako bodo preživeli prihodnjih šest mesecev, in da je v interesu obeh držav, da dodatno okrepita sodelovanje.

Vučić je dejal še, da je Srbija glede vprašanja nabave energentov v veliko bolj zapletenem položaju od Madžarske, ker ni članica Evropske unije in ker ni uvedla sankcij proti Rusiji.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Orban pa je dejal, da evropska politika sankcij ni prinesla nikomur ničesar dobrega in da bi se krizne razmere v Evropi v trenutku izboljšale, če bi se ta politika spremenila. "Želeli bi si, da se politika sankcij spremenila in da bi jo v Bruslju postavili na razumnejše temelje," je izjavil.

Orban: Evropejci so energetski palčki

Dodal je, da so Evropejci "energetski palčki, ki uvajajo sankcije proti energetskemu velikanu", in izrazil zaskrbljenost, ker svet vstopa v vse večjo gospodarsko krizo. Po njegovem mnenju bi se to v trenutku spremenilo, če bi ukinili sankcije.

Madžarski premier je komentiral tudi odločitev Evropskega parlamenta, ki je v četrtek obsodil "namerne in sistematske napore madžarske vlade", da spodkopava evropske vrednote. Dejal je, da to razume kot šalo. "Ne smejimo se, ker je ta šala že dolgočasna. To počnejo že drugič ali tretjič," je pojasnil in dodal, da gre za "stališče levičarske večine".

Orban je sicer na začetku meseca v Budimpešti od srbskega pravoslavnega patriarha Porfirija v znak hvaležnosti za spodbujanje tradicionalnih krščanskih vrednot prejel tudi red svetega Save, najvišji red Srbske pravoslavne cerkve. Na srečanju s Porfirijem je izrazil ponos, da je "od svojega srbskega pravoslavnega brata" prejel to priznanje.

"Smo miroljubni ljudje, ki si želimo miru, a v resnici poteka vojna za dušo Evrope in te vojne ni mogoče dobiti brez enotnosti med kristjani, vključno s Pravoslavno cerkvijo," je še dejal madžarski premier.