Po ocenah Združenih narodov izven države rojstva biva 258 migrantov. Foto: Reuters
Po ocenah Združenih narodov izven države rojstva biva 258 migrantov. Foto: Reuters
Sebastian Kurz
Kurz je napovedal, da Avstrija ne bo podpisala dogovora o upravljanju migracij. Foto: Reuters

"Vlada je potrdila, da ne po podpisala dogovora ZN o migracijah in da se mu tako Avstrija ne bo pridružila," so sporočili po današnji seji vlade, ki jo sestavljata konservativna ljudska stranka (ÖVP) in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ).

Podkancler in vodja FPÖ Heinz-Christian Strache je po seji poudaril, da bi bil podpis dogovora kršitev koalicijske pogodbe.

Avstrijo po njegovih besedah skrbi, da bi lahko dogovor privedel do tega, da bi migracija postala človekova pravica. "Zavračamo vsakršen korak v to smer," je poudaril. Po njegovih besedah je spornih več kot polovica določil v tem dogovoru. Med drugim glede združevanja družin in dostopa do trga dela.

Na Dunaju menijo, da dogovor ni ustrezen za reševanje migracijskega vprašanja. Bojijo pa se tudi izgube suverenosti pri migracijski politiki in brisanja razlik med zakonitimi in nezakonitimi migracijami.

Avstrija tako na podpisno ceremonijo dogovora o upravljanju migracij decembra v Maroku ne bo poslala svojega odposlanca, prav tako se bo prihodnje leto vzdržala glasovanja Združenih narodov.

Do odločitve vlade so bili v opoziciji kritični. Poudarili so, da bo to škodovalo "ugledu Avstrije kot zanesljive partnerice v skupnosti zahodnih vrednot".

Globalni dogovor s 23 cilji
Julija letos je po 18 mesecih pogajanj vseh 193 članic ZN-a - razen ZDA, ki so iz pakta ZN-a za migracije izstopile lani, podprlo Globalni dogovor za varne in urejene migracije. Gre za prvi dogovor o upravljanju migracij v okviru ZN-a, ki določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi.

Med cilji dogovora so denimo zmanjševanje razlogov, ki ljudi prisiljujejo k zapuščanju svojih držav, reševanje migrantskih življenj in vzpostavitev mednarodne mreže za iskanje pogrešanih migrantov, okrepitev boja proti tihotapstvu prebežnikov, koordiniran nadzor mejnih prehodov itd.

Evropska komisija obžaluje odločitev
V Evropski komisiji odločitev Avstrije obžalujejo ter še naprej verjamejo, da so migracije globalen izziv in da je rezultate mogoče doseči le z globalnimi rešitvami in delitvijo odgovornosti, je v Bruslju poudarila govorka komisije Natasha Bertaud.

Avstrija je po govorkinih besedah igrala izjemno konstruktivno in ključno vlogo v pogajanjih o tem dogovoru, zato je ta odločitev še toliko bolj obžalovanja vredna. Komisija je v stiku z Dunajem, da bi izvedela več podrobnosti glede odločitve.

Madžarska in ZDA odstopili od dogovora
Globalni dogovor bodo članice podpisale na mednarodni konferenci v Maroku 10. in 11. decembra. Madžarska je že napovedala, da dogovora ne bo podpisala, saj naj bi bil nevaren, ker naj bi "spodbudil milijone, da se podajo na pot". O tem razmišlja tudi Poljska.

ZDA so od pogajanj odstopile decembra lani, potem ko so ocenile, da določbe v dokumentu niso v skladu z ameriško politiko do priseljevanja in beguncev.