Wilders je Mattea Salvinija (na fotografiji), vodjo stranke Liga, označil za navdih in svojega
Wilders je Mattea Salvinija (na fotografiji), vodjo stranke Liga, označil za navdih in svojega "italijanskega prijatelja številka ena". Foto: Reuters

Stranke iz približno desetine držav so se zbrale v Firencah, veter v njihova krila pa je okrepila nepričakovana zmaga protiimigracijske Stranke svobode (PVV) Geerta Wildersa na splošnih volitvah na Nizozemskem prejšnji mesec.

"Naš cilj je, da postanemo vsaj tretja največja skupina (v parlamentu EU-ja), takoj za desnosredinsko in socialistično, in da odločamo," je dejal podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, ki je gostil srečanje.

Skrajno desna skupina Identiteta in demokracija (ID) je zdaj šesta največja v evropskem parlamentu, tudi za liberalnimi, zelenimi in konservativnimi skupinami, vendar jo trenutni anketni podatki uvrščajo na četrto mesto.

Salvini, ki v svoje zavezništvo ni vključil premierke Giorgie Meloni in njene v anketah vodilne stranke Bratje Italije, je bil leta 2019 na čelu prejšnjega neuspešnega prizadevanja za preboj skrajne desnice na volitvah v EU.

Wilders je sodeloval na srečanju v Firencah prek videopovezave, izrazil je upanje, da bi njegov uspeh, "politični potres na Nizozemskem in v Evropi", lahko bil "začetek vala zmag na nacionalnih volitvah" za podobno misleče zaveznike.

Salvini je ostro kritiziral odločitev Bruslja, da od leta 2035 prepove nove avtomobile z emisijami CO2, podprl ga je tudi sovodja Alternative za Nemčijo (AfD) Tino Chrupalla, ki je pozval h "koncu vojne proti avtomobilom".

Jordan Bardella, predsednik stranke Nacionalni shod Marine Le Pen, je požel aplavz, ko je govoril v italijanščini in dejal, da Evropa ne sme postati "hostel s petimi zvezdicami za Afriko", ter povezal množično priseljevanje z nasiljem in kriminalom.

Pri drugih vprašanjih je bilo enotnosti manj. Wilders je obsodil pretirano javno porabo, medtem ko je Salvini nasprotoval pravilom o proračunski disciplini v evrskem območju, nemški in avstrijski skrajni desničarji pa so se razšli glede rusko-ukrajinske vojne in vojne med Izraelom in Hamasom.

"Ukrajina ne more zmagati v tej vojni, morala bi jo ustaviti," je dejal Chrupalla, ki je sankcije EU-ja proti Rusiji krivil, da so spodkopale nemško gospodarstvo in pozval k obnovitvi uvoza ruskega plina prek Severnega toka. "Po našem mnenju je podpora, ki jo dajemo vojni v Ukrajini, napačna, enako napačna pa je tudi podpora vojni Izraela (proti Palestincem)," je dejal Harald Vilimsky iz avstrijske svobodnjaške stranke (FPOe).

Salvini, nekoč goreč občudovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina, je novinarjem dejal, da je njegova stranka "jasno podprla vsako posredovanje v obrambo Ukrajine, z dejstvi, glasovi in denarjem".