Nikola Tesla je umrl leta 1943 v New Yorku. Foto: AP
Nikola Tesla je umrl leta 1943 v New Yorku. Foto: AP

Zunanji minister Ivica Dačić je dejal, da je poslal v Bruselj noto, potem ko je EU-jev Kotiček za učenje (Learning Corner), namenjen otrokom, Teslo, enega prvih, ki so odkrili rentgenske žarke, razglasil za Hrvata.

Srbski kulturni minister Vladan Vukosavljević je opis Teslovega izvora označil za "lažnega". "Virus lažnih novic je, kot kaže, našel svoje mesto tudi na uradni strani EU-ja," je dejal Vukosavljević in zahteval od EU-ja opravičilo "vsem Srbom".

Tesla je bil etnični Srb, rojen leta 1856 očetu pravoslavnemu duhovniku v času Avstro-Ogrske v vasici Smiljan, ki danes spada pod Hrvaško. Večino življenja je preživel v tujini, potem ko se je najprej preselil v Budimpešto, od tam v Pariz, nazadnje pa se ustalil v ZDA, kjer je dobil tudi ameriško državljanstvo in si zgradil kariero. Umrl je v New Yorku leta 1943.

Tesla – ponosni Srb

Srbija in Hrvaška se že dolgo prepirata o tem, katera država ima večjo pravico, da si lasti Teslo. Kipe, posvečene temu velikemu izumitelju, najdemo v obeh državah, njegov pepel pa hranijo v Beogradu.

Državi imata tudi 20 let po koncu vojne še vedno težavne odnose, pri čemer je Hrvaška že članica EU-ja, Srbija pa v čakalnici za članstvo.

Zgodovinarji navajajo, da se je sam Tesla sicer ponosno označeval za Srba, da pa ni skrival tudi, kje je bil rojen.