Turški časopisi. Foto: EPA
Turški časopisi. Foto: EPA

Skupaj s porabo javnih sredstev za kampanjo je imel tako trenutni predsednik in ponovni zmagovalec Recep Tayyip Erdogan nepošteno prednost pred opozicijskim kandidatom Kemalom Kilicdaroglujem, ugotavljajo.

Opazovalci iz vrst Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PSSE) in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) so v ponedeljek sporočili, da so javni mediji jasno dajali prednost trenutnemu predsedniku, podobno pa naj bi veljalo za številne zasebne medije. Ocenili so še, da je drugi krog volitev spremljala vse bolj podžigajoča in diskriminatorna retorika.

Obenem sicer ugotavljajo, da so same volitve potekale brez večjih težav in volivcem ponudile možnost izbire med "resničnima političnima alternativama".

"Drugi krog volitev je prinesel jasnega zmagovalca," je v sporočilu za javnost navedel član delegacije PSSE-ja Frank Schwabe. "Kljub temu pa se je ta drugi krog zgodil v okolju, ki v več pogledih ne ponuja možnosti za izvedbo demokratičnih volitev," je dodal.

Erdogan je v nedeljskem drugem krogu volitev dobil 52 odstotkov glasov, kandidat združene opozicije Kilicdaroglu pa 48 odstotkov. Erdogan, ki je na oblasti že 20 let, je po novi izvolitvi na položaj prejel čestitke z vsega sveta.