Ratifikacija švedske prošnje za Nato ne bo mogoča brez podpore Orbanove vladajoče stranke Fidesz. Foto: Reuters
Ratifikacija švedske prošnje za Nato ne bo mogoča brez podpore Orbanove vladajoče stranke Fidesz. Foto: Reuters

Madžarska opozicija je zahtevala izredno sejo, na kateri bi ratificirali članstvo Švedske v Natu, je sporočila Agnes Vadai iz vrst Demokratične koalicije. Vendar pa je ocenila, da lahko poskus spodleti, saj bodo poslanci vladajoče stranke Fidesz zasedanje verjetno bojkotirali.

Za sklic izredne seje madžarskega parlamenta so potrebni podpisi petih odstotkov poslancev, predsednik parlamenta pa mora sejo nato sklicati v osmih dneh. Če se seje ne bodo udeležili tudi poslanci Fidesza, ki ima v parlamentu večino, parlament ne bo mogel ratificirati švedske prošnje.

Madžarska je edina članica Nata, ki ni odobrila Švedske prošnje za članstvo v zavezništvu. Tiskovni urad Fidesza izredne seje še ni komentiral.

Švedska je skupaj s Finsko zaprosila za članstvo v zavezništvu leta 2022 po ruski invaziji v Ukrajini. Vendar sta njeno članstvo takrat zadržali Turčija in Madžarska, zaradi česar je vstop v zavezništvo ostal v negotovosti, kar je razočaralo zaveznice, ki vidijo Švedsko kot ključno članico pri zagotavljanju varnosti na Baltiku.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je konec januarja podpisal švedske pristopne dokumente, s čimer Madžarska ostaja edina zadržana članica Nata.

Vodja kabineta madžarskega premierja je dejal, da poslanci Fidesza od Švedske pričakujejo ukrepe, s katerimi bo okrepila zaupanje, vendar ni podrobneje pojasnil, kakšni naj bodo.

Predsednik Fidesza in madžarske vlade Viktor Orban je švedskega premierja Ulfa Kristerssona pretekli teden povabil na pogovore o vstopu njegove države v Nato. Švedski zunanji minister Tobias Billström je ob tem dejal, da Madžarska med vrhom Nata v Madridu julija lani v nasprotju s Turčijo ni predstavila nobenih zadržkov in da zato v tem trenutku ne vidi razloga za pogajanja.

Kristersson je nato vendarle potrdil, da je pripravljen na pogovore, potem ko so predstavniki madžarskih oblasti vztrajali pri svojih stališčih.