Prebežniki na finski meji. Foto: Reuters
Prebežniki na finski meji. Foto: Reuters

"Vlada se je danes odločila, da bo zaprla več mejnih prehodov. Odprt bo ostal le prehod Raja-Jooseppi," je pojasnil Orpo. Finska je sicer že prejšnji teden zaprla štiri od osmih mejnih prehodov z Rusijo, a ukrep po mnenju premierja ni zajezil povišanega števila prihoda prebežnikov.

Orpo je pred dnevi opozoril, da Rusija prosilcem za azil dovoljuje prehod na finsko stran meje, čeprav nimajo ustreznih dokumentov. Moskvo je tudi obtožil, da skuša destabilizirati Finsko kot odgovor na njeno vključitev v zvezo Nato. Finsko notranje ministrstvo pa je danes ponovilo, da povečano število prihodov prebežnikov "resno ogroža nacionalno varnost in javni red".

Finska pozvala Frontex na pomoč

Finska je medtem evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex zaprosila za pomoč, je sporočila mejna straža. Po poročanju lokalnih medijev je mejna straža zaprosila tudi finske oborožene sile za pomoč pri postavitvi bodeče žice na mejnih prehodih.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je že v torek sporočila, da je Evropska komisija v stalnem stiku s Finsko in da je pripravljena pomagati, če se razmere spremenijo. Kot je dodala, je Finska že zaprosila za napotitev 60 pripadnikov Frontexa.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je medtem ponovno zavrnila obtožbe, da Rusija namerno potiska prebežnike na finsko mejo. Ob tem je dodala, da Finska z obtožbami spodbuja rusofobijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po podatkih finske mejne straže se je od avgusta povečalo število nedovoljenih prehodov, predvsem državljanov z Bližnjega vzhoda in Afrike. Skupno je od avgusta na Finsko prek Rusije vstopilo okoli 700 prosilcev za azil.