Foto: AP
Foto: AP

Na posnetkih, objavljenih na Instagramu, ki jih je prvi objavil tabloid Iltalehti, 36-letna Marin pleše, poje in pije v zatemnjenem zasebnem stanovanju v družbi prijateljev, vključno z nekaterimi finskimi zvezdniki, znanima voditeljema, vplivnico, stilistko in pevko Almo.

Finski mediji navajajo, da se v ozadju sliši nekoga, ki kriči “klapa moke", kar naj bi bila referenca na kokain ali amfetamine.

Premierka je bila zaradi svojega "neprimernega vedenja" deležna ostrih kritik opozicijskih strank, pri čemer je predsednica desne populistične stranke Perussuomalaiset (Finska stranka) Riikka Purra že zahtevala testiranje na prisotnost mamil, češ da nad njo "visi senca dvoma".

Sorodna novica Kratke hlačke in usnjena jakna – festivalska oprava finske premierke navdušuje

Pritegnil ji je tudi poslanec Sredinske stranke Mikko Kärnä, ki je tvitnil, da bi morala iti premierka na testiranje za mamila, izvide testa pa javno objaviti. “Ljudje od svoje premierke to upravičeno pričakujejo,” je dejal.

Marin uživanje mamil zanika in zatrjuje, da je na omenjeni zabavi, ki naj bi bila pred nekaj tedni, uživala zgolj alkohol in se "malo bolj razposajeno" zabavala.

Kot je povedala, je vedela, da jo snemajo, da pa jo je vznejevoljilo, da je posnetek pricurljal v javnost. "Plesala sem, pela in se zabavala – povsem zakonite zadeve. In nikdar se nisem znašla v položaju, ko bi bila v prisotnosti ljudi, ki bi jemali mamila," je zatrdila.

Po stiku z okuženim v klub

Marin, ki je bila izvoljena kot najmlajša premierka na svetu, sicer ne skriva, da se rada zabava, in je bila pogosto fotografirana na glasbenih festivalih. Decembra lani se je bila prisiljena opravičiti, ker je obiskala nočni klub in se tam zabavala do 4. ure zjutraj, potem ko je bila v tesnem stiku z zunanjim ministrom, okuženim s koronavirusom.

Premierka se je branila, da ji je bilo sprva rečeno, da se ji ni treba samoosamiti, ker je cepljena, sporočilo, v katerem so ji naknadno svetovali, naj se vseeno samoizolira, pa da je zgrešila, ker so ji ga poslali na službeni mobilni telefon, ki ga je pustila doma.

Kritiki so ji očitali slabo presojo in malomarnost, za nameček pa še morebitno kršitev varnostnega protokola, ker je pustila službeni telefon doma. Marin se je za pripetljaj pozneje opravičila.

Sorodna novica Finska premierka na udaru zaradi fotografije brez nedrčka

Preveč govora o zabavah, premalo o politiki?

Poleg Purre so tudi drugi opozicijski politiki kritizirali tako premierko kot medije, ker tako prostodušno govorijo o njeni zabavi, namesto da bi se osredotočili na pomembnejše notranjepolitične težave.

"Imam družinsko življenje, imam poklicno življenje in imam prosti čas, ki ga preživljam s prijatelji. Precej podobno kot številni moji vrstniki torej," se brani Marin.

Ob tem je dodala, da ne čuti nobene potrebe, da bi svoje vedenje spremenila. "Ostala bom točno ista oseba, kot sem bila do zdaj, in upam, da bodo ljudje to sprejeli," je še dejala.

Za finske medije je omenjeni posnetek trenutno tema številka ena, pri čemer se sklicujejo, da je objava posnetka v javnem interesu. Kolumnist tabloida Iltalehti Lauri Nurmi je dejal, da je situacija za Marinovo "resna".

"Ni treba poudarjati, da finska premierka ne more obiskovati zabav, kjer se odkrito uživajo prepovedani narkotiki," je dejal.

Odziv? Polarizirajoč.

Marin je bila za premierko izvoljena decembra 2019 pri rosnih 34 letih in je bila deležna vsesplošnih pohval zaradi upravljanja pandemije covida, v kateri jo je Finska odnesla precej bolje od večine držav EU-ja.

Marin tudi ohranja podporo svoje Socialdemokratske stranke.

"Odziv je zelo tipičen za vse zadeve, povezane z Marinovo: polarizirajoč," je povedal za BBC finski politični novinar in komentator Robert Sundman.

"Nekateri ljudje pravijo, da je normalno, da se ženska njene starosti zabava s svojimi prijatelji, spet drugi pa so šokirani in menijo, da se vede neodgovorno."

"Ampak vsaj eno je gotovo: do zdaj vse njene fotografije z zabav niso, vsaj ne v večji meri, vplivale ne na njeno priljubljenost ne na priljubljenost njene stranke."

Sundman ob tem še dodaja, da je veliko pozornosti deležno tudi njeno prijateljevanje s finsko estrado, kar je precejšen odklon od prejšnjih premierjev.

"Najbolj kul premierka na svetu"

Nemška revija Bild je Marinovo ravno prejšnji teden označila za "najbolj kul premierko na svetu" in se navduševala nad njeno "sproščeno, moderno in samozavestno" bleščečo opravo, ki jo je nosila na urbanem festivalu Flow v Helsinkih ta teden.

"Marin je pripadnica kul generacije, najpomembnejša političarka na Finskem, ki državo vodi skozi eno najnevarnejših kriz svojega časa – pa še vedno najde čas, da se sprosti," so še zapisali.

Vsi se sicer ne bi strinjali, da je Marin dejansko tako "kul" in progresivna – med drugim je goreča zagovornica širitve Nata, prav tako odobrava pošiljanje orožja v Ukrajino, kar Finska tudi izvaja.

Finska javnost sicer do zdaj ni bila naklonjena pridružitvi Natu, a se je to z rusko invazijo spremenilo.