Zagorelo naj bi na transformatorski postaji. Foto: BoBo
Zagorelo naj bi na transformatorski postaji. Foto: BoBo

Požar se je hitro širil, razmere so bile najbolj dramatične na območju med naseljema Vintijan in Dolinka, kjer je zgorelo več objektov. Več ljudi so evakuirali, pri gašenju so pomagali tudi lokalni prebivalci, piše regionalni portal Glas Istre.

Na območju so se slišale eksplozije, med Valdebekom in Dolinko je zgorelo tudi več avtomobilov. Na spletni strani so objavili posnetke, na katerih je videti povsem uničena vozila.

Brez elektrike je za kratek čas ostala bolnišnica v Pulju, je za hrvaški portal N1 povedala direktorica Irena Hrstić. V bolnišnici so nato prižgali agregate in so v pripravljenosti.

Zaprtih je tudi več cest. Po navedbah operativno-komunikacijskega centra istrske policijske uprave sta zaradi požara zaprti Premanturska cesta in cesta proti Vintijanu do Kaštijuna.

Velik požar pri Puli pod nadzorom

Požar tudi med Medulinom in Pomerjem

Gasilski poveljnik Dino Kozlevac je sporočil, da požar gasijo tudi z dvema letaloma kanader, na terenu je še približno 80 gasilcev in 30 gasilskih vozil.

Gašenje požara je ovirala močna burja, a se je veter nazadnje le umiril. "Veter je oslabel, gasilci imajo položaj pod nadzorom, tako da ni razloga za paniko, saj pričakujemo, da bomo požar v kratkem lokalizirali," je povedal Kozlevac, ki pričakuje umiritev razmer do večera. "Lahko rečemo, da je najhuje za nami."

Po prvih ocenah je zgorelo okoli 30 hektarjev borovega gozda, trave in nizkega rastlinja. O vzrokih požara ni želel ugibati.

En kanader se je že vrnil v Zagreb, dva pa se bosta vrnila na požarišče, kjer bosta gasila do večera, da bi gasilci lahko zagotovili, da je požar zares lokaliziran.

V požaru kljub prvotnim poročanjem niso pogorele hiše, ampak je šlo za gospodarska poslopja, ogenj pa je zajel tudi avtomehaničarsko delavnico. Kot je pojasnil Kozlevac, jim je hiše v veliki meri uspelo obvarovati pred ognjenimi zublji. Uničenih je nekaj gospodarskih objektov in več osebnih avtomobilov, prav tako ni bil v požaru nihče poškodovan.

Gasilci se s požarom borijo še med Medulinom in Pomerjem, a razmere naj bi bile bolj ali manj pod nadzorom.

Prav danes je sicer hrvaška gasilska skupnost na mejnem prehodu Obrežje turistom delila letake o odgovornem vedenju v naravi.

Kot poročajo istrski gasilci, so imeli v prvi polovici letošnjega leta za 30 odstotkov več požarov kot lani, požarov na odprtem prostoru pa celo za 50 odstotkov več.