Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Francoski minister za zdravje Olivier Véran je sporočil, da ženskam, mlajšim od 25 let, ne bodo več zaračunavali za obiske ginekologa, testov ali zdravstvenih postopkov, povezanih s kontracepcijo.

“To bo zajemalo hormonsko kontracepcijo, biološke teste, povezane z njo, predpisovanje kontracepcije in vso oskrbo, povezano s kontracepcijo," je povedal minister v pogovoru za France 2.

“V določeni skupini mladih žensk uporaba kontracepcije upada, glavni razlog pa je finančni. Predraga je. Nesprejemljivo je, da se ženske ne morejo zaščititi in ne morejo uporabljati kontracepcije, če je to, jasno, njihova izbira, ker si je ne morejo privoščiti,” je dodal Véran.

Na vprašanje, zakaj je vlada izbrala 25 let kot mejnik, pa je Véran odgovoril, da ker da je to starost, ko imajo ženske več avtonomije in ker mlade pri 25 letih ne pokriva več brezplačno zdravstveno zavarovanje njihovih staršev. Kot je povedal, tudi raziskave kažejo, da je to starost, ko številne ženske kontracepcijo opuščajo, ne ker bi hotele zanositi, ampak, “ker je draga".

S kontracepcijo močno upadli splavi

Za ukrep naj bi francoski zdravstveni sistem namenil okoli 21 milijonov evrov letno. Kontracepcija je v Franciji brezplačna za dekleta v starosti med 15 in 18 let od leta 2013 in za vse mlajše od 15 od avgusta lani. S tem je občutno upadlo število splavov, poroča Guardian.

Vlada je lani naznanila, da je v letu dni v Franciji zanosilo skoraj tisoč deklet, starih med 12 in 14 let, 770 od teh nosečnosti pa se konča s splavom. Odkar so začeli ponujati brezplačno kontracepcijo dekletom v starosti med 15 in 18 let, je število splavov v tej skupini upadlo z 9,5 na tisoč nosečnosti leta 2012 na šest leta 2018.

Ženskam nad 25. letom starosti povrnejo okoli 65 odstotkov stroškov kontracepcije.