Francoski predsednik Macron (sredina), ameriški predsednik Biden (desno) in britanski premier Johnson na junijskem vrhu zveze Nato v Bruslju. Foto: EPA
Francoski predsednik Macron (sredina), ameriški predsednik Biden (desno) in britanski premier Johnson na junijskem vrhu zveze Nato v Bruslju. Foto: EPA

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je poudaril, da je "izjemna odločitev" utemeljena z "izjemno težo" razmer, poroča BBC.

ZDA, Avstralija in Združeno kraljestvo so v sredo napovedali vzpostavitev novega zavezništva Aukus, v sklopu katerega bodo države delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti in podvodnih obrambnih zmogljivosti.

Pri zadnjem bodo Avstraliji zavezniki priskrbeli tudi načrte za izdelavo jedrskih podmornic. Avstralija je zaradi tega s Francijo prekinila dogovor o 90-milijardnem nakupu jedrskih podmornic.

Vodja francoske diplomacije je v izjavi v petek zvečer še zapisal, da dogovor "predstavlja nesprejemljivo vedenje med zavezniki in partnerji, katerih posledice neposredno vplivajo na vizijo zavezništev, partnerstev in pomena Indo-Pacifika za Evropo". Dodal je, da so veleposlanika odpoklicali na zahtevo predsednika Emmanuela Macrona.

ZDA in Avstralija obžalujejo odpoklic

Sorodna novica Ameriško-britansko-avstralsko zavezništvo AUKUS razjezilo Kitajsko in Francijo

Uradnik Bele hiše je dejal, da je administracija predsednika Joeja Bidna obžaluje to potezo in da bo v prihodnjih dneh sodelovala s Francijo, da bi razrešili razlike.

Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je v Washingtonu dejala, da razume "razočaranje" Francije in upa na sodelovanje, da bi Franciji zagotovila, da bo razumela "vrednost, ki jo dajejo dvostranskim odnosom".

Prvi odpoklic francoskih veleposlanikov iz ZDA in Avstralije

Odpoklic veleposlanikov med zahodnimi zavezniki ni običajen. Francija naj bi sploh prvič odpoklicala odposlance iz obeh držav, poroča BBC. Francoski diplomati v Washingtonu so že odpovedali slavnostni dogodek v počastitev vezi med ZDA in Francijo, ki je bil predviden za petek.

Dogovor Aukus so v sredo na skupni virtualni konferenci napovedali ameriški predsednik Joe Biden, avstralski premier Scott Morrison in britanski premier Boris Johnson. Mednarodna skupnost zavezništvo vidi kot protiutež vpliva Kitajske v Južnokitajskem morju, še navaja BBC.

Kitajska je v odzivu tri države obtožila "miselnosti hladne vojne in ideoloških predsodkov". Francija trdi, da je bila o zavezništvu obveščena le nekaj ur pred uradno napovedjo. Enako trdi tudi Evropska unija. Francoski zunanji minister Le Drian je potezo v prvem odzivu označil za "nož v hrbet" in za nekaj, "kar bi naredil Donald Trump".

Visoki predstavnik ameriške vlade je v četrtek sicer zatrdil, da se je Washington posvetoval s Parizom pred sklenitvijo novega varnostnega zavezništva Aukus.

Francija odpoklicala veleposlanika iz ZDA in Avstralije