Ameriški predsednik Joe Biden in avstralski premier Scott Morrison. Foto: EPA
Ameriški predsednik Joe Biden in avstralski premier Scott Morrison. Foto: EPA

Trilateralno varnostno zavezništvo v indopacifiški regiji (AUKUS) so voditelji omenjenih treh držav oznanili na virtualni konferenci.

Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti.

V to področje sodi tudi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. ZDA so doslej tehnologijo za takšne jedrske podmornice delile le z Združenim kraljestvom. Načrt za podmornice na jedrski pogon bodo razvili v prihodnjih 18 mesecih, gradili pa jih bodo v avstralskem mestu Adelaide.

Avstralski premier Scott Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja.

Francija: "To je nož v hrbet"

Napoved je sprožila oster odziv Francije, ki ima z Avstralijo 90-milijardni dogovor o podmornicah, ki je bil zdaj prekinjen.

"To je nož v hrbet. Z Avstralijo smo vzpostavili odnos zaupanja, a je bilo zaupanje izdano," je za francoski radio France Info povedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Poudaril je, da zavezniki tega ne delajo drug drugemu, "ta nenadna in nepredvidljiva odločitev spominja na tisto, kar bi naredil Donald Trump", je dodal.

Visoki predstavnik ZDA: Posvetovali smo se s Parizom

Visoki predstavnik ameriške vlade je za francosko tiskovno agencijo AFP zanikal navedbe Francije in Evropske unije, da se ZDA o zavezništvu niso posvetovale s partnerji. Dejal je, da so bili "visoki predstavniki vlade v stiku s francoskimi kolegi in razpravljali o Aukusu tudi pred objavo".

Avstralija je odpovedala nakup francoskih dizelskih podmornic in bo v skladu z dogovorom podmornice na jedrski pogon kupila od ZDA. "Avstralskim kolegom prepuščam, da povedo, zakaj so se odločili za novo tehnologijo," je še dodal ameriški predstavnik.

Nova Zelandija ni bila povabljena

Nova Zelandija je napovedala, da avstralskim podmornicam na jedrski pogon ne bo dovolila plutja po svojih vodah, kar je v skladu z obstoječo politiko. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je povedala, da jih niso povabili k sodelovanju v zavezništvu.

Oster odziv Kitajske o "miselnosti hladne vojne"

Kitajska je bila v odzivu na AUKUS ostra. Po poročanju Guardiana je kitajski veleposlanik Liu Pengju v Washingtonu dejal, da države ne bi smele ustvarjati "ekskluzivnih povezav, s katerimi se škodi interesu tretje strani. Še posebej pa bi se morali otresti svoje miselnosti hladne vojne in ideoloških predsodkov."

Kitajska mornarica nima zelo razvitih podmorniških zmogljivosti, Avstraliji pa bi podmornice na jedrski pogon omogočile daljše patrulje, ki bi koristile zavezništvu.

Nova Zelandija je napovedala, da avstralskim podmornicam na jedrski pogon ne bo dovolila plutja po svojih vodah, kar je v skladu z obstoječo politiko. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je povedala, da jih niso povabili k sodelovanju v zavezništvu. Foto: Reuters
Nova Zelandija je napovedala, da avstralskim podmornicam na jedrski pogon ne bo dovolila plutja po svojih vodah, kar je v skladu z obstoječo politiko. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je povedala, da jih niso povabili k sodelovanju v zavezništvu. Foto: Reuters

ZDA: Dogovor ni usmerjen proti Kitajski

ZDA sicer zatrjujejo, da dogovor ni usmerjen proti Kitajski, ampak je "nujen za zagotavljanje miru in stabilnosti v indopacifiški regiji na dolgi rok". "Sposobni se moramo biti soočiti s trenutnim strateškim okoljem v regiji in kako se lahko razvije," je dejal ameriški predsednik Joe Biden na virtualni konferenci z britanskima premierjema Združenega kraljestva in Avstralije, Borisom Johnsonom in Scottom Morrisonom.

Britanski premier Johnson je dejal, da bo zavezništvo trem angleško govorečim pomorskim demokracijam omogočilo utrditev medsebojnih vezi in zaostritev osredotočenosti na vse bolj zapleten del sveta.

"Imeli bomo novo priložnost za utrditev Združenega kraljestva na vrhu znanosti in tehnologije, utrditev naše nacionalne strokovnosti, Združeno kraljestvo, ZDA in Avstralija pa se bodo povezali bolj kot doslej," je dejal Johnson.

Delitev tehnoloških informacij

Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti in podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. ZDA so doslej tehnologijo za takšne jedrske podmornice delile le z Združenim kraljestvom.

Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja. Najava novega zavezništva prihaja v času, ko so se odnosi med ZDA in Kitajsko znova poslabšali. Peking zavrača redne kritike Bidnove vlade glede kršitev človekovih pravic v pokrajini Sinkiang in zatiranja opozicije v Hongkongu kakor tudi računalniških vdorov kitajskih hekerjev in drugih potez. Biden zavezniške države poziva k enotnosti glede Kitajske in spreminja pristop, ki ga je imel njegov predhodnik Donald Trump, ko so bili pomembni le trgovinski odnosi.

Neimenovani predstavnik ameriške vlade je pred najavo zavezništva medijem zagotovil, da to ne bo odvračalni dejavnik za Kitajsko. Zavezništvo naj ne bi bilo usmerjeno proti eni sami državi, ampak gre za širša prizadevanja za sodelovanje in odvračanje v indopacifiški regiji. Kljub temu poznavalci menijo, da novo zavezništvo Pekingu ne bo ustrezalo.

Novo zavezništvo ZDA, Združenega kraljestva in Avstralije