Nekateri prebežniki so preživeli na morju več kot mesec dni. Foto: EPA
Nekateri prebežniki so preživeli na morju več kot mesec dni. Foto: EPA

"Trenutno koordiniramo in se trudimo za premestitev oseb. Imamo že prve države, ki so izrazile pripravljenost za sodelovanje. Spodbujamo tudi druge države, da izkažejo podporo. Potrebujemo več sodelovanja in solidarnosti med državami članicami," je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Adalbert Jahnz.

Države, ki so izrazile pripravljenost za sprejem prebežnikov z Malte, so Francija, Portugalska in Luksemburg, poroča DPA. Koliko jih bodo sprejele, ni znano. Okoli 425 prebežnikov se je lahko v soboto zvečer izkrcalo iz več ladij pred obalo Malte, potem ko so tam čakali tudi več tednov. Dostop v pristanišče so jim omogočili, potem ko so na eni izmed ladij izbruhnili nemiri.

"Vlada ni pripravljena ogrožati življenj članov posadke in drugih ljudi"

Premier Robert Abela je v nedeljo sporočil, da so prebežniki na krovu ladje Europa II z noži iz ladijske kuhinje zagrozili, da bodo razstrelili plinsko jeklenko. "Dali so nam pol ure časa, da ukrepamo, in napovedali, da bodo sicer vzeli posadko za talce," je dodal. "Vlada ni pripravljena ogrožati življenj članov posadke in drugih ljudi, tudi Maltežanov, ki delajo s prebežniki, zaradi neukrepanja in nesolidarnosti drugih članic Unije," je sporočila malteška vlada.

Prebežnike so malteške oblasti nameščale na štiri turistične ladje, potem ko so jih rešile iz morja na poti iz Afrike v Evropo. A jim nato niso dovolile pristati na obali z razlago, da so pristanišča zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 zaprta in ker so begunski centri na otoku že polni.