Reševalno akcijo je ladja Aita Mari končala malo pred polnočjo. Foto: EPA
Reševalno akcijo je ladja Aita Mari končala malo pred polnočjo. Foto: EPA

Med rešenimi prebežniki so tudi nosečnica, otrok ter šest ljudi, ki so zaradi dehidracije za nekaj časa izgubili zavest, poroča DPA. Ker Malta zavrača sprejem, ladja išče varno pristanišče.

Nevladna organizacija Salvamento Maritimo Humanitario je sporočila, da prebežnikom pomagajo po svojih močeh. Ob tem so opozorili, da se vremenske razmere slabšajo. Navedli so še, da je Malta obljubila, da bo poslala helikopter z zdravnikom in pomočjo.

Ladja Aita Mari je bila po navedbah organizacije na poti proti Španiji, kamor je bila namenjena na vzdrževanje, ko je prejela obvestilo, da so pred obalo Malte v težavah najmanj trije čolni s skupno več kot 170 prebežniki. Zato se je z minimalno posadko obrnila in v ponedeljek odkrila čoln s prebežniki.

Malta pozvala Evropsko unijo

Italija in Malta sta zaradi pandemije covida-19 pred dnevi zaprli svoja pristanišča za ladje z rešenimi prebežniki. DPA sicer poroča o več kot 170 ljudeh, ki so se smeli izkrcati na Siciliji. Okoli 150 prebežnikov z nemške ladje Alan Kurdi naj bi namestili v karanteno na italijanski trajekt.

Malta je medtem že pozvala Evropsko unijo, naj vzpostavi humanitarno misijo v Libiji, s katero bi pomagali zajeziti pritok nezakonitih prebežnikov med pandemijo. Malteški zunanji minister Evarist Bartolo je v pismu visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku Unije Josepu Borellu predlagal, da bi ekipe EU-ja v Libiji razdelile hrano in medicinsko opremo v vrednosti najmanj sto milijonov evrov.

Po navedbah malteškega zunanjega ministra na obalah Libije čaka več kot 650.000 ljudi, ki si želijo v Evropo. Malteško zunanje ministrstvo ocenjuje, da je pomoč Libiji, in ne državam, od koder prihajajo prebežniki, najhitrejši način za olajšanje težkih okoliščin, v katerih so se znašli.